Annons
Nyheter

"Detour" tar omvägen över Trelleborg

På onsdag landar för första gången den ambulerande rockgalan "Detour" i Trelleborg. Det innebär en chans att synas, även utanför hemstadens gränser, för lokala banden Sleipner och Feel-ix.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010
Nästa popexport från Trelleborg? Ja, i alla fall om man räknar Landskrona som exportzon. Feel-ix från vänster: Ivar Sigurdarson, Max Håkansson, Felix Magnell, Fia Böös och Sebastian Petersen.
Nästa popexport från Trelleborg? Ja, i alla fall om man räknar Landskrona som exportzon. Feel-ix från vänster: Ivar Sigurdarson, Max Håkansson, Felix Magnell, Fia Böös och Sebastian Petersen.Foto: 

Att "Detour" betyder "omväg" ska man kanske inte fästa så stort avseende vid. Det viktiga är att även Trelleborg nu är med i ett årligen återkommande, musikaliskt utbyte mellan städer. Det kan ge unga, färska band möjligheter att finna större publik.

Efter att ha betat av Malmö, Eslöv, Kristianstad, Klippan och Höör riggas "Detour 2010" på Parken i Trelleborg på onsdag kväll. 20 skånska band deltar, men bara fyra av dem på varje spelning. Turnén är upplagd så att banden får två spelningar var, en på hemmaplan, den andra i någon av de övriga deltagande skånska städerna.

Annons

– Skitkul! Det är en bra chans för oetablerade band att få spela. Och alla spelningar är bra, säger trummisen Felix Magnell i Stora Isie/Anderslövsbandet Feel-ix om att få följa med på Detour.

– Det här känns roligare än UKM, fortsätter han. Tävlingar i musik är inte kul. Okej, jag vet att UKM inte är någon tävling, men det känns så ändå. Och dessutom spelar man ju med sina polare i Trelleborg och det är rätt tråkigt att behöva tävla med dem.

Anderslövsbandet Sleipner gjorde sin utombysspelning redan förra veckan, i Kristianstad. Feel-ix har dock sin kvar, i Landskrona den 1 december.

Galan i Parken på onsdag blir bara den andra spelningen någonsin för Feel-ix, som bildades för bara några månader sedan när Stora Isietjejen Fia Böös tog plats vid mikrofonen (och, ska tilläggas, med gitarren):

– Vi kör bara covers, berättar Felix Magnell. Det är allt möjligt, Robbie Williams "Let Me Entertain You" till exempel, och Alphabeats "10000 Nights."

– Många andra coverband kör väldigt "basic ", och gör gärna låtarna lite enklare. Vi jobbar mer med dem, analyserar och hoppar inte över någonting.

Hur kan det komma sig att trummisen fått ge namn åt bandet? Ja, det gör faktiskt Felix Magnell lite förlägen:

– Det var Håkan Fredriksson på Vuxenskolan som valde det åt oss, när vi inte kunde hitta på ett bra namn själva, förklarar han. Vi ska nog byta det så småningom. Det känns inte så hippt!

Fotnot: UKM står för Ung Kultur Möts, den rikstäckande mönstringen för unga kulturutövare.

Anna Thulin
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons