Nyheter

Det värsta som kan hända

Nyheter • Publicerad 20 februari 2007
Det värsta som kan hända
Det värsta som kan händaFoto: 

Nu består de delar av mänskligheten som jag har i min direkta närhet av antingen de som är svårt förkylda eller de som håller på att bli förkylda, de som är livrädda för att bli förkylda och de som räknar med att bli förkylda.

I förra veckan pratade jag med en bekant som just nu befinner sig i fjällen med hela familjen för att åka skidor. Det är ett synnerligen dyrt nöje, sägs det. Vi pratade lite om fjällen, skidåkning, bilfärden upp och annat i sammanhanget. Eftersom han verkade lite ängslig och nervös inför resan frågade jag vad som var det värsta som skulle kunna hända. Det är en bra inledning när man pratar med folk som har resfeber.

Hans svar fick mig att häpna: "Det är att vi skulle bli förkylda", svarade han. Inta att köra på en ren med bilen, inte att någon bryter benen av sig, inte att någon försvinner i en snöstorm på fjället – inte ens att det skulle bli dåligt väder. Nej, att bli förkyld var det värsta som skulle kunna hända.

Ska man snacka om folksjukdom då ska man snacka om förkylning. Var folk verkligen lika förkylda förr i tiden? Jag minns inte. Och så har vi den andra epidemin som grasserar; vinterkräksjukan. Enligt en allvarlig läkare på tv så befinner vi oss på toppen av kräksjukevågen just nu. Tack och lov känner jag ingen som drabbats av den.

Men förkylningar, som sagt, hör och ser jag överallt. Jag tyckte att kamraten som jag pratade var lite väl hysterisk som fruktade en förkylning på skidresan. Men när jag funderat över hans svar några dagar märkte jag att jag själv gick omkring och kände efter mest hela tiden. Jag var, utan att riktigt ha fattat det, en i gruppen som är rädda för att bli förkylda.

Utan att jag gjort några medvetna val har jag ätit två apelsiner och en kiwifrukt varje kväll. Och vitaminer varje morgon till frukostäggen. Och morotsjuice och röd paprika och andra grönsaker och frukter rika på c-vitamin. Och – peppar, salt, ta i trä – än så länge har jag klarat mig.

Men minsta lilla retning i nästan och hjärtat tar fart, en snuvig person i mataffären får mig att gå stora omvägar, en nysning på tåget och jag hoppar av vid näsdta station. Och i går köpte jag nässpray...

Kanske kan det ha att göra med att jag reser ut en sväng på torsdag? Det värsta som kan hända är kanske att jag blir förkyld? Ve och fasa. Mer c-vitamin.

Som vanligt!

Robert Dahlsttröm, 0411-55 78 53

robert.dahlstrtom allehandassyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.