Annons
Nyheter

Det var enkelt att få kontakt

Nyheter • Publicerad 3 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Hur många av er har träffat er fru/man, sambo eller flick/pojkvän på krogen? Nej, jag tänkte det. Krogen är ett erkänt dåligt ställe att inleda någon djupare och mer varaktig relation på. Jag tror att det har att göra med att vi väldigt mycket spelar en roll när vi är ute på krogen " och så är det alkoholen förstås. Den vi är på krogen har inte mycket gemensamt med den som vi är vid nästa möte, som kanske är på ett kafé eller en biograf.

Enligt en högst ovetenskaplig undersökning jag läst inleds de flesta mer bastanta förhållanden på arbetsplatsen, inom föreningslivet eller i andra offentliga sammanhang " i mataffären eller på biblioteket, till exempel.

Annons

När jag i helgen var uppe på filmfestivalen i Göteborg upptäckte jag att den var en utomordentlig kontaktförmedling. Alla hade en stor gemensam anledning till att vara där och inledningsreplikerna var många och givna och samtalsämnena oändliga.

Jag satt några timmar nere i lobbybaren och studerade omgivningen och upptäckte till min förvåning att en vanlig öppningsreplik var att tro att den man tilltalade var någon annan. "Nej men hej vad kul att du är här...oj, förlåt jag trodde det var någon annan. Här är ju så mycket folk, har du sett någon spännande film, förresten...?" Det fungerade.

Allra enklast var att helt enkelt bara inleda samtal med den eller de som satt närmast. En enkel nick och så inledningsfrasen: "Du är förstås här för filmfestivalen." En nick eller ett enkelt "ja" till svar. Och så brakade man på med det tunga artilleriet: "Är du regissör eller skådespelare?" Sådant smicker går hem, åtminstone där.

Och alla var väldigt vänliga mot varandra vilket förstås underlättade kontakten. Det var ju få människor som man säkert visste vem de var och vad de gör och den som tilltalade en, eller den som man tilltalade kunde ju vara en viktigt, spännande och betydelsefull person som det kunde löna sig att hålla sig väl med. För det görs väldigt mycket affärer på olika plan på festivalen.

Det var något konstigt med de tre hissarna på hotellet. Jag förstod aldrig hur de fungerade. Jag bodde på elfte våningen och skulle jag ner hände det ofta att jag kom några våningar ner, där klev några person in och så for hissen upp till tolvan där några klev av, så for vi ner till åttonde våningen " och efter ett tag landade vi i lobbyn.

Men det gick sannerligen att knyta kontakter även i hissen...

Vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons