Annons
Nyheter

Det nya året skrattades in

Kulkalendern, Trelleborgsrevyn, Grand Trelleborg 31.12.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2007
Kvinnoidealet i Bonde söker fruga visar sig förstås vara en präktig kviga. Från vänster Marcus Jönsson, Stefan Jönsson, okänd förmåga samt Joar Dahlskog. BILD: TOMAS NYBERG
Kvinnoidealet i Bonde söker fruga visar sig förstås vara en präktig kviga. Från vänster Marcus Jönsson, Stefan Jönsson, okänd förmåga samt Joar Dahlskog. BILD: TOMAS NYBERGFoto:  
Två av ensemblens nykomlingar, Stefan Jönsson och Emma Björkegren, i "Akutprao". Bild:Tomas Nyberg
Två av ensemblens nykomlingar, Stefan Jönsson och Emma Björkegren, i "Akutprao". Bild:Tomas NybergFoto: 
Pierre Malmqvist som frispråkiga och karltokiga Rut. Bild:Tomas Nyberg
Pierre Malmqvist som frispråkiga och karltokiga Rut. Bild:Tomas NybergFoto: 
Stefan Jönsson kommer till klassträffen som en ny människa. Bild:Tomas Nyberg
Stefan Jönsson kommer till klassträffen som en ny människa. Bild:Tomas NybergFoto: 

Medverkande: Alice Bange, Pierre Malmqvist, Caroline Lindqvist, Marcus Jönsson, Emma Björkegren, Malin Markerud, Stefan Jönsson, Emily Hansson, Katharina Hallenheim, Joar Dahlskog.

Regi: Ulf Björkegren. Koreografi: Christel Hansson Björkegren. Spelas till 11.2

Annons

Den röda lampan utanför biografen Grand i Trelleborg lyser i vintermörkret och skvallrar om fullsatta bänkrader och att traditionen att gå på revypremiär på nyårsafton lever stark bland trelleborgarna. Och det är ett fest- och skrattsuget folk som fyller Grands bekväma fåtöljer. En smakstart för en till stora delar förnyad revyensemble, som kan behöva känna publikens stöd och respons för att få den rätta skjutsen.

Titeln på årets upplaga av Trelleborgsrevyn är Kulkalendern, men det innebär inte att det blir någon lucköppning. Däremot att det stundtals är rätt livat i luckan.

Pålitlige humörhöjaren Pierre Malmqvist går på direkt med kvinnokläder och enorma bröst, beväpnad med buskisskämt som "jag träffade Bosse Bildoktorn och åh, vilken oljesticka han hade!". Karltokiga Rut ska dyka upp även i akt två, och då till ett jubel nästan lika starkt som när man äntligen fattar poängen med den utstuderade hälsning Caroline Lindqvist och Alice Bange genomför. Regissören Ulf Björkegren gör gott bruk av upprepningshumorn, planterar några frön och låter dem sedan blomma fram här och där igen.

Annars gör revyn inga revolutionerande stilbyten. Sketcherna radas upp på smultronstrå och man häcklar sossarnas valnederlag (både på riks- och lokalplan), populära tv-program som Bonde söker fru och, alltid lika tacksamt, schlager-SM.

Samt, på ett lite mer förutsägbart sätt, ineffektivitet och nedskärningar i vården, bankväsendet och hos SOS Alarm (där man uppenbarligen hellre löser sudoku än skickar ut ambulanser).

Showen är dock trivsam, flera av texterna välskrivna, publiken hänger med och man har överseende med att vissa sketcher ligger närmare skolpjäs än ett repliksnabbt farsspel.

I en ensemble vars styrka definitivt ligger i sång och dans lider dock Trelleborgsrevyn lite brist på profiler. Närmast kommer väl pratmotorn Pierre Malmqvist, samt Alice Bange, en begåvad sångerska och komedienn som imponerar i monologen Höga krav (vars framförande mycket riktigt ställer höga krav) och sången Jag hatar män . Där hon överlåter poängen till nykomlingen Stefan Jönsson, som redan för sig säkert på scen.

Ett annat kanonnummer gör tjejensemblen (sex stycken, alla unga, dansanta och sångsäkra) I Tantraggare, en av få sketcher som man vågar svära på är egenförfattad. Eller har Lokalrevyer i Samverkan fått nys om att Trelleborgs pensionärer åker på sommarutflykt med raggarna? De borde i alla fall få se det här hals- och höftledsbrytande numret.

Plus i kanten också för Monty Python-covern Det var bättre förr (och lika snabbt bock i kanten för att upphovsmännen inte anges).

Kulkalendern görs, på gott och ont, av en ung ensemble, och det krävs rutin för att i det snabba sketchformatet etablera karaktärer och hitta tajming. Men vad det gör är att lova gott för framtiden.

Annons

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons