Annons
Nyheter

Det heter kanelsnäcka

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2006
Det heter kanelsnäcka
Det heter kanelsnäckaFoto: 

I dag är det kanelbullens dag och jag förutsätter att ni varit uppe sedan fyra och bakat kanelbullar. Eller kanelsnäckor, som jag anser är deras korrekta namn. Denna dag skola vår diet enbart bestå av kanelsnäckor och till det finns det bara en dryck; sval, inte kall, standardmjölk.

Kanelsnäckorna bör också vara nybakade, endast lätt avsvalnade. Att värma upp djupfrysta kanelsnäckor i mikrovågsugn är en styggelse som borde förbjudas i lag. Möjligen kan man mycket långsamt tina upp och värma snäckorna i den vanliga ugnen men det blir ändå andra klassens smakupplevelse.

Annons

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Detta råd bildades 1959 för att värna om hembakningens framtid och de som ligger bakom rådet är förstås de som tillverkar råvarorna som mjöl, smör, socker och jäst. Både Hembakningsrådet och Kanelbullens dag är alltså en slags marknadsföring för att vi ska baka oftare och följdaktligen köpa mer råvaror.

Och det är ingen hemlighet att de har rätt i sak, hembakt smakar bättre och man har full kontroll på vad som finns i brödet och kakorna. Dessutom är det väldigt avkopplande att baka.

Förr var det finare med vad man kallade för "köpekakor", det signalerade välstånd, men numera är det tvärtom. Bjuda på hembakt bröd till middagen eller egna kakor till kaffet signalerar att man är en människa som förstår sig på det goda livet. Och så suckar vännerna, som inte bakar, och frågar: "Hur hinner du med att baka – också?!" Då kan man kokettera lite och känna sig bekräftad.

Kanelbulle eller kanelsnäcka? Här i syd säger vi väl mest kanelsnäcka. Och det visar ännu en gång att vi har bra på fötterna i Skåne. Alla vet hur en bulle ser ut. En mjukt rundad kulle – en rar och söt liknelse är den gravida kvinnans mage. Och att en snäcka är skruvad till en spiralform vet väl alla som vandrat vid havet eller tittat på sniglar i trädgården.

Då tittar vi på en nybakt kanelsnäcka och vad ser vi? Jo, en snäckformad kaka. Ingen bulle.

En annan viktig detalj är att kanelsnäckor aldrig bakas med margarin – endast med smör. Likaså ska det vara mandelmassa i fyllningen, bara smör och kanel räcker inte. Frågan om kardemumma eller ej är emellertid en högst personlig smakfråga som jag inte lägger mig i.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons