Annons
Nyheter

Det borde förbjudas!

Nyheter • Publicerad 19 september 2007
Det borde förbjudas!
Det borde förbjudas!Foto: 

Egentligen borde det vara så enkelt som att förbjuda all tobak, sluta sälja tobaksvaror och slänga rökare i fängelse. För det finns inga förmildrande omständigheter med rökning. Bara nackdelar.

Att helt förbjuda alkohol är tveksamt eftersom det faktiskt finns väldigt många människor som kan njuta av ett eller två glas vin till maten eller en konjak till kaffet utan att för den skull bli sjuka eller socialt utslagna.

Annons

Men när det gäller tobak är det sällsynt med cigarettrökare som nöjer sig med en cigarett per dag, vilket inte ens det anses som utan hälsorisker. Att röka, även i liten omfattning, är bland det värsta man kan göra sin kropp och konsekvenserna kan bli förödande. Ett glas vin varje dag är rent av hälsosamt men cigaretter är alltid, oavsett mängden, direkt skadliga. Möjligen kan man tänka sig att tillåta cigarrer som ju faktiskt ger en stor njutning utan halsbloss tillsammans med – ja, den där konjaken och kaffet till exempel. Är man fast i cigarettmissbruket då är det inte längre en njutning utan en last.

Men staten verkar inte alls intresserade av att de svenskar som röker ska sluta. Istället väljer man att profitera på rökarna. Nu aviseras höjda skatter på tobak vilket innebär att de exklusivaste cigaretterna kommer att kosta nästan 50 kronor för ett paket om tjugo stycken.

Det är förstås svårt att göra exakta beräkningar men det vore spännande att se hur mycket pengar vården av sjuka rökare kostar i förhållande till hur mycket skattepengar som dras in på cigarettförsäljningen. Förmodligen är vården dyrare, det kan man ju i alla fall hävda och det är svårt att motbevisa.

En annan sak som borde förbjudas – nu när vi ändå är igång – är all falsk marknadsföring av mat över disk och matprodukter i butiken. Själv blev jag lockad av en förförisk bild på en tjock hamburgare med en rejäl tomatskiva i botten på spröd sallad och en skiva ost överst som vällde lustfyllt ut över burgarens kanter. Jag slog till och fick i handen något som med väldigt god vilja liknade hamburgaren på bilden men allt var förminskat och betydligt ofräschare. Lurendrejeri. Och titta på bilderna på kartongerna till alla färdigrätter – och jämför med innehållet. Nej, det är bäst att hålla sig till färsk mat, då ser man vad man får.

Någonting mer som borde förbjudas?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons