Annons
Nyheter

Det blir ingen ny staty

Ernst-Hugo Järegård skulle ha fyllt 80 år i december förra året. Det uppmärksammades bland annat med en utmärkt dokumentär i SVT och det har också fått några ystadsbor att lämna in medborgarförslag till kommunen om ytterligare hyllning till Ernst-Hugo Järegård i form av en staty alternativt en relief.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2009
Foto: 

Diskussionen om en ny, eventuell staty är en segsliten historia som förts från och till sedan den befintliga hyllningsstatyn vid järnvägsstationen blev verklighet för ungefär nio år sedan. Den statyns tillblivelse debatterades hett och det är väl inte särskilt kontroversiellt att idag hävda att det inte är särskilt mycket som minner om Ernst-Hugo Järegård i Jenny Ahlströms torso.

Jag har med en dåres envishet hela tiden hävdat att ska man hylla Ernst-Hugo Järegård med en staty då ska det vara en vanlig, klassisk figurativ staty i naturlig storlek - mitt förslag är att han kommer flanerande på gågatan, kanske i höjd med bankhuset, och att han lyfter på hatten och hälsar på oss som passerar.

Annons

Jag tycker också om medborgarförslaget som vill se honom som staty vid teatern blickandes ut över havet. Att se Ernst-Hugo sittande på en bänk påminner för mycket om skulpturen av Nils Ferlin i Filipstad. Och en relief inne på teatern är förstås också bra men lite väl ynkligt.

Nu har politikerna lämpat över medborgarförslagen i knäet på den tillförordnade chefen för Konstmuseet, Yrr Jónasdóttir som har att utvärdera förslagen. Jag minns mycket väl hur ointressant och rent av besvärande hennes föregångare, Thomas Millroth, tyckte det var att hantera statyfrågan förra gången. Jag tror inte att Yrr Jónasdóttir tycker att det är så där himla kul nu heller. Förvisso är det politikerna som bestämmer i slutänden, förmodligen har de redan gjort det så till vida att man inser att allt annat än en liten relief på teatern kommer att bli alldeles för dyrt. Men Yrr Jónasdóttir får äran att ge behandlingen av förslagen en professionell, konstnärlig relevans vilket är bekvämt och bra för politikerna.

Utan att vara särskilt trollkunnig förutspår jag att om det överhuvudtaget blir något mer kring Ernst-Hugo i Ystad så blir det en relief på teatern. Allt annat är orealistiskt om det ska finansieras av kommunen. Privata initiativ kan dock förändra bilden.

I en enkät säger en person att det vore kul med en staty av Wallander i Ystad - hur den nu skulle se ut? Det är ingen omöjlig tanke. I skotska Edinburgh står till exempel Sherlock Holmes staty. Han fanns inte heller i verkligheten.

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Robert Dahlström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons