Annons
Nyheter

Det blev för kurigt

Nyheter • Publicerad 13 november 2006
Det blev för kurigt
Det blev för kurigtFoto: 

Nu kan man hålla sig för skratt. Det finns inget värre än ettrigt iskallt regn och kulingvindar vid denna årstid. Regnet skär som ispiggar i huden och paraplyet lyfter mig nästan från marken. Jag råkade få med mig mitt stora golfparaply, som förvisso skyler bra men är ett formidabelt vindfång.

Men det var ju rätt väder igår eftersom vi hade anbefallets att kura skymning. Fast med tanke på vädret borde vi kurat skymning redan från gryningen och egentligen borde vi överhuvudtaget inte lämnat sängen.

Annons

Dock tog jag uppmaningen att kura skymning på allvar och tände flera ljus, bommade igen fönstren ordentligt (utom i sovrummet där det alltid, året runt, ska vara lite öppet och svalt och gott), rostade lite kastanjer och öppnade flaskan med importerat körsbärsvin. Det var bara trevligt att det knakade och gnällde i takstockarna och regnet på taket förhöjde stämningen ännu mer.

Det blev högtidligt på något vis. Och det blev ännu mer högstämt när jag satte på den legendariska, portugisiska fadosångerskan Amàlia Rodrigues. Hennes vemodiga, sorgsna röst kan driva en sten i tårar och tillsammans med körsbärsvinet och kastanjerna blev det lite väl mycket sorgsenhet och tungsinne och nostalgi.

Jag uthärdade en liten stund till sedan rykte jag upp mig, satte på kaffe, slog på tv:n och fotbollsgalan och ställde mig att plantera tre insmugglade hyacintlökar i sand och jord vid köksbordet. Jag letade förtvivlat efter några fina amaryllislökar i Lissabon men de var slut överallt. Det fanns en jättefin butik mitt i stan som enbart sålde lökar och fröer och där var det sannerligen välsorterat. Men ingen amaryllis. Märkligt nog sålde man också lökar i djuraffärerna men även där var amaryllislökarna slut.

Jag har alltid trott att vi svenskar är galnast när det gäller julfirande, med alla dess tillbehör, och att man var så hysterisk nere i Portugal att inte en enda amaryllislök fanns kvar kunde jag aldrig tro.

Men jag fick tre hyacintlökar i olika färger och med lite tur blommar de till jul fast mera troligt i januari. Det tar lite längre tid att driva upp lökar. Men det är fina souvenirer – om de nu blommar...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons