Annons
Nyheter

Det är inget fel på Jacko som inte år av terapi kan fixa

Nyheter • Publicerad 14 juni 2005

Jahapp, det känns skönt att vetaatt behöver man en barnvakt, då kan man tryggt vända sig till Michael Jackson. Likaså om man känner sig törstig på en klunk Jesus-juice, eller behöver lite goda råd om barnuppfostran.

Nä, men skämt åsido - nästa uppgift för "Jacko", efter måndagens helt och lite mystiskt friande dom, det kan knappast bli att koncentrera sig på hur han ska få styrfart på sin karriär igen. Snarare då boka in åratal och åter åratal av terapi. Gärna med ett monotont upprepande av frasen "Jag är inte Peter Pan" tusen gånger dagligen, tätt följt av tusen "jag är inte Elizabeth Taylor - jo, jag lovar!".

Annons

Det är något märkligt med kändisrättegångar i USA, de verkar försiggå i en parallell verklighet. Där det kan vara en ren, om än lite otrevlig slump att OJ Simpsonshandske råkar hittas vid platsen där hans fru mördats, och där man är beredd att lyssna uppmärksamt på Robert "Baretta" Blakenär han förklarar att visserligen gick han in på en restaurang för att hämta en pistol, men det måste ha varit någon annan som i samma veva sköt hans fru.

Ja, det finns mycket sjukt i USA. Det sjukaste av allt är nog att även om såväl Jacko som O.J. och Baretta är oskyldiga till allt som lagts dem till last, så skulle bara en mycket rik, för att inte säga mulligt förmögen person ha råd med advokater duktiga nog att bevisa det.

I alla fall, vad Michael Jackson behöver mer än något annat nu är lite tid att tänka över sitt liv. Varför inte börja spela i ett punkband? Det gjorde jag, och det har minsann aldrig åsamkat mig någon skada. Inget bestående, i alla fall.

Kan inte undanhålla den ärade läsekretsenen liten godbit ur följebrevet till White Stripesnya "Get behind me Satan". "Syskonen" Meg och Jack White intervjuar varandra. Och lär sig en viktig sak: de är rätt svåra att intervjua.

Meg - "Jack, handlar de här sångerna om dig?"

Jack - "Nej Meg, de handlar om dig."

Meg - "I wish"

Och så frågar Meg om det snygga och klart symbolladdade omslaget, där hon tydligen inte förstått varför hon själv poserar med ett äpple, kunskapens frukt, i handen:

Meg: - "Kan du berätta lite om skivomslaget?"

Jack: - "Jag vet inte, kan du berätta lite om universum?"

Annons

Meg - "Visst, vill du snacka kvantfysik eller kvantmekanik?"

Jack - "shut up"

Fildelarpiraterna dricker cyberchampagnepå nätet, sedan ärkefienden Antipiratbyrån - en lustig branschkonstruktion som i frånvaro av långa lagarmar tagit på sig rollen av myndighet - närmast fått gå plankan. Eller åtminstone seglat i kvav.

Datainspektionen har slagit fast att insamlandet av de IP-nummer som byrån behöver för att identifiera olagliga film- och musikspridare på internet står i strid med personuppgiftslagen. Piraterna bryter visserligen mot lagen, men Antipiraterna är precis lika goda kålsupare - och supa bör man ju, som bekant, icke. I synnerhet icke kål.

Eftersom rätt många av dem som rör sig på nätet har en annan syn på fildelning än Antipiratbyrån, har några av de mer initiativrika gått till motattack. Antipiratbyråns gamla sajt www.antipiratbyran.se är kapad, och utnyttjas nu av AUH, Arga Unga Hackare. Där öser man skadeglada sarkasmer över fienden, och hänger ut inte bara medarbetare på byrån, utan också angivare som kontaktat byrån för att namnge pirater. Det tas inga fångar i fildelningskriget.

Själv sitter jag inte och gottar mig åt Antipiratbyråns bakslag, utan intar en mogen, vuxen attityd och hoppas att nya dörrar nu kan öppnas för att en seriös diskussion kring hur upphovsrätten ska anpassas till digital teknik som sprungit ifrån den som en oljad gepard i en rutschkana. Det är min reaktion - plus en utsträckt tunga som låter "brrrprrrppt!".

Lars Thulindelar gärna filer, men då ska det vara gräddfiler.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons