Det är dofterna som gör julen
Sä är det dan före dan före dopparedan.
Och på tal om att doppa i grytan så förstår jag inte riktigt finessen med att köpa en färdigkokt skinka till jul. Är det verkligen just kokningen av skinkan som tar tid och driver fram stressen? För mig är skinkan det enklaste av allt. Jag kör den i ugnen inlindad i tjock folie, det tycker jag blir saftigast och bäst. Det tar en minut att linda in skinkan i folie, köra in stektermometern och sätta in det hela i ugnen.
Om jag gör skinkan själv kan jag dessutom styra hur torr eller saftig den blir, det kan jag inte med den färdigkokta. Och – värst av allt – om jag köper en färdigkokt då kan jag ju inte doppa i grytan. Skinkspadet som blir när man bakar skinkan i ugnen är makalöst gott; salt och mustigt och perfekt till en skiva färskt vörtbröd. Det blir det på fredagkväll.
För mig har det alltid varit så att det är själva tillagningen av julmaten som är en stor del av poängen. Vanligtvis kör jag inte igång förrän på lille julafton, förutom marsipanbröden med maderia och valnötter som blir bäst om de får ligga till sig en vecka eller två.
Det är framför allt dofterna jag vill åt. Visst vore det enklast att köpa lite färdig rödkål på burk men då tycker jag att jag tappar mycket av julstämningen. Det är lite besvärligt att göra egen rödkål, det är mycket som ska strimlas och fixas men belöningen kommer ganska omgående. Denna ljuvliga doft av rödkål, kryddnejlikor, äpple, lök och kryddpeppar är riktig jul för mig.
Jag brukar göra rödkålen på lille julafton, det första jag gör när jag kommer hem, och så får den stå på spisen och puttra svagt i flera timmar och sprida välsdoft.
Vissa år bakar jag egna pepparkakor också enbart för dofternas skull – för att inte tala om årets första saffransbullar till första advent!
En god bekant till mig kom upp på tidningen och undrade om jag tittat på hur julen faller ut nästa år, med tanke på vad jag skrev härom dagen.
När jag följde hans uppmaning såg jag att nästa jul blir rena lyxjulen med både julafton och nyårsafton på söndagar! Allt jämnar ut sig i längden...
Som vanligt!
Robert Dahlström, 0411-55 78 53
robert.dahlstrom allehandasyd.se