Annons
Nyheter

Det är bäst för själen att handla hungrig

Nyheter • Publicerad 16 juni 2008
Det är bäst för själen att handla hungrig
Det är bäst för själen att handla hungrigFoto: 

Det är klart att man ska vara förnuftig men ibland, oftast, betyder det också att man är lite feg och väljer en trygg och säker väg genom livet. Vi svenskar, särskilt alla vi som är experter på allt och då innefattas hela befolkningen, ger gärna goda råd i tid och otid. De flesta av våra råd går ut på att man ska vara förnuftig och tänka efter före och allt det där.

Härom dagen, i min mataffär blev jag plötsligt trött på det här förnuftiga. Det är förvisso en bagatell men ändå. Jag tänker på det här förnuftiga att man aldrig ska gå och handla när man är hungrig, aldrig köpa något på impuls och alltid väga noga för och emot om så det bara gäller att köpa ett paraply. Det hänger i sedan förr i tiden då avbetalningsköp var det stora hotet mot mänskligheten och då det bara var fallna människor som handlade på kredit. En redig svensk sparar först och handlar sedan.

Annons

Alltså går man inte och handlar varje dag och absolut inte när man är hungrig. Iställlet sitter man hemma på sin kammare och gör upp veckomenyer och inköpslistor, lusläser alla extrapriserbjudanden och rabattkuponger och så handlar man allt på en gång och enbart det som står på listan vad som än händer. Rak i ryggen och med fast blick ska vi gå genom butiken utan att falla för någon frestelse.

Nu hävdar jag raka motsatsen. Man ska absolut gå och handla varje dag och självklart ska man vara både hungrig och sugen. Det slog mig i söndags då jag direkt efter frukost gav mig ut och handlade. Där gick jag i affären och försökte komma på vad jag skulle bli sugen på fem timmar senare. Helt omöjligt. Det går inte att handla lustfyllt när man är mätt.

Och lustfyllt tycker jag att mat skall vara. Jag vill vara hungrig och glida in i butiken med ett förväntansfullt leende och börja spana av disk efter disk, hylla efter hylla och känna efter vad som kommer att ge mig en lustfylld matupplevelse någon timme senare. Och så händer det! Jag står framför precis det som jag känner mig sugen på just den dagen, just den stunden. Och så blir jag glad, lagar mat med en sång på läpparna, äter och njuter och somnar som ett barn, mätt och belåten.

Och det handlar inte alls om lyx. Falukorv, potatis, blodkorv med bacon och lingon, grishals i skivor – enkel mat som jag blir sugen på, det köper jag och tillagar. Härom dagen blev det ägg och bacon med tärnad och råstekt färskpotatis. Underbart gott och billigt.

Bejaka matlusten och säg nej till alla inköpslistor! Och handla aldrig mätt!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons