Nyheter

Den smygande matkassemannen

Nyheter • Publicerad 29 november 2007
Den smygande matkassemannen
Den smygande matkassemannenFoto: 

Jag har en god vän och kollega som har för vana att inspirera och pigga upp mig då och då. När han märker och förstår att jag är lite för långt nere i falukorvsträsket och är inne i en period då jag mest lagar mat och äter för att bli mätt och tillföra kroppen näring då kommer han smygande och ställer in en kasse med matvaror på mitt rum.

Det är aldrig överdådigt eller tokexklusivt men alltid högsta kvalitét och alltid med något nytt att prova. Matkassen är välkomponerad och ibland finns där en flaska vin som ska passa till maten eller så är det en öl eller inget drickbart alls.

Härom dagen var det dags igen och nu blev det en liten buffé med två perfekta ostar, lite serranoskinka, en gul paprika, en tomat, några skivor mäktig salami, ett underbart svart bröd och som en extra clou en liten burk marmelad gjord på svarta körsbär och lakrits. Den marmeladen, fick jag instruktioner om, ska njutas till ostarna och brödet. Till detta fick jag två olika flaskor öl av yppersta sort.

Han hade förstås rätt, som vanligt. En tunn, tunn skiva av det svarta brödet med en rejäl skiva italiens ost toppat med marmeladen var en perfekt smakkombination och tillsammans med det goda tjeckiska ölet en kulinarisk njutning i den högre skolan. Lakrits, körsbär och ost – det fungerade över förväntan!

En annan gång var det en särskild ost som skulle njutas på det svarta brödet tillsammans med tunna skivor rödlök och några rejäla stänk rom. Men rommen fick jag vackert gå iväg och köpa själv den gången. Det var det värt! Också den kombinationen var himmelsk.

Jag vet inte riktigt hur jag ska visa min uppskattning. Det är omöjligt att förutse hans besök och jag känner att det vore helt fel att själv komma dragandes med en matkasse. Ty det här med mat får aldrig bli en tävling utan bara en njutning och bäst är det om vi samarbetar och respekterar varandras matkunnande.

Jag har en annan god vän som alltid kunnat laga mat men som det senaste året nått nya höjder mycket tack vare en god näsa för riktigt bra recept som hon dessutom kan förvalta. Inte blir jag avundsjuk, bara glad och nöjd och tacksam för att jag då och då får ta del av det bordets fröjder.

På tal om bordets fröjder så glömmer ni väl inte att frossa i alla fina äpplen som finns just nu? På torget i min lilla stad finns ett häpnadsväckande stort sortiment av lokala äpplen och om inte förkylningen fjättrar mig vid sängen i helgen så ska jag göra några burkar äpplemos att ha till de honungsglaserade revbenen.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.