Annons
Nyheter

Den kontroversielle Pinter

Nobelpristagaren Harold Pinter har upprört många med sina kontroversiella politiska åsikter. Men vad är det egentligen ha tycker? Och framför allt: vad kommer han att säga i sin Nobelföreläsning i morgon?
Nyheter • Publicerad 5 december 2005
I morgon håller Harold Pinter sin Nobelföreläsning, inspelad på video. Den kommer med all sannolikhet att innehålla en hel del kontroversiella uttalanden. bild: Pressens Bild
I morgon håller Harold Pinter sin Nobelföreläsning, inspelad på video. Den kommer med all sannolikhet att innehålla en hel del kontroversiella uttalanden. bild: Pressens BildFoto: 

"Harold Pinter" sade Horace Engdahl på sitt typiska vis den 13 oktober i år. Och genast började debatten rasa. Nästan alla var eniga om att han är en lysande dramatiker (utom, naturligtvis, akademiledamoten Knut Ahnlund). Men där tog enigheten slut.

En varm anhängare av mänskliga rättigheter, menade vissa. Diktaturkramare och rabiat USA-hatare, menade andra.

Annons

Inte blev det bättre av att Pinter själv sa att han antog att hans politiska aktivitet var en bidragande orsak till att han fått priset. Och att han dessutom skulle "kommentera världsläget" i sin föreläsning.

På ledarsidor och debattsidor avlöste de kritiska Pinter-inläggen varandra. Kosovoalbaner i exil protesterade mot hans stöd till den före detta serbiske ledaren Slobodan Milosevic. Exil-kubaner rasade mot hans stöd till Kuba. Han kallades för "politisk idiot". Och så vidare.

Hans försvarare invände att det inte var för sina politiska utspel han fått Nobelpriset, utan för sin dramatik.

Men vad har han egentligen sagt? Och vad kommer han att säga i sin föreläsning i morgon? En sak är klar: Harold Pinter gillar inte USA. Han har till och med jämfört landet med Nazityskland. Redan 1988 sade han till tidningen South Magazine att "USA:s utrikespolitik definieras bäst på följande sätt: kyss mig i arslet annars sparkar jag sönder ditt huvud."

1998 liknade han den amerikanska administrationen vid nazister: "Madeleine Albright sa härom dagen att 'vårt tålamod håller på att ta slut'. Jag minns en man som brukade säga ungefär samma sak på 1930-talet."

Hans avsky för den amerikanska utrikespolitiken kan bara mäta sig med hans agg mot den brittiske premiärministern, Tony Blair. Under en antikrigsdemonstration 2003, sa han: "USA är ett land som förlorat kontrollen. Landet leds av ett gäng galna brottslingar. Blair är bara ett inhyrt kristet råskinn." Men det mest kontroversiella av hans politiska utspel rör den serbiske före detta diktatorn Slobodan Milosevic. Pinter är medlem i International comittee to defend Slobodan Milosevic, ICDSM, en organisation som verkar för ett frisläppande av Milosevic, som sedan 2001 sitter inför rätta i Haag. I flera intervjuer har han propagerat för att 1) anklagelserna mot Milosevic är överdrivna och grundlösa, och 2) Haagtribunalen, som ska döma Milosevic, saknar legitimitet.

"Det sades i början att han var ansvarig för över 100000 människors död. Men det har så klart aldrig bevisats, och det är uppenbarligen inte sant" sade han till exempel i en intervju i den brittiska tidningen Guardian, 2001.

I samma intervju fortsätter han: "Jag hävdar bara att han borde få en rättvis rättegång i en riktig, lagligen inrättad process, vilket jag inte tycker att han får".

Dessa uttalanden, och mängder av liknande uttalanden, har han fått skarp kritik för. "Egentligen borde alla som förstår något av Europas historia (...) känna avsky inför Svenska Akademiens beslut att belöna Pinter" skrev till exempel exil-albanen Avni Dervishi i Expressen den 25 oktober i år.

Dessutom är han en ivrig tillskyndare av Fidel Castros Kuba, vilket får många att se rött. Han är sedan länge medlem i föreningen Cuba Solidarity Campaign, som stödjer ett fortsatt socialistiskt Kuba och motsätter sig USA:s handelsembargo.

Annons

"Han är så blind av hat gentemot USA att han i stället blivit tyrannernas försvarare" skrev exilkubanen Orrego Rodriguez i Expressen den 17 oktober i år. Och under onsdagskvällen kommer han alltså att hålla sin Nobelföreläsning. Vad kommer han att säga?

– Han kommer att skälla på Blair för kriget i Irak. Han kommer att kalla Blair för en brottsling och lögnare och en man som i likhet med Hitler bryter mot de mänskliga rättigheterna. Han kommer att dra det hur långt som helst, precis som han gjort de senaste åren, säger PM Nilsson, redaktör för Expressens debattsida, som publicerat många Pinter-kritiska artiklar under hösten.

Och vilka reaktioner kan vi se framför oss?

– Kanske en lite fadd eftersmak hos majoriteten som lyssnar. De flesta ser ju skillnaden mellan Blair och Hitler, säger PM Nilsson. (TT Spektra)

Kalle Dixelius

Fotnot. Nobelföreläsningen hålls i morgon, den 7 december, på Svenska Akademien i Stockholm. Eftersom Pinter själv inte kommer att resa till Stockholm, visas en videoinspelning av föreläsningen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons