Annons
Nyheter

Den kommunala konstsamlingen

Nyheter • Publicerad 1 november 2006
Foto: 

Det började med att jag var på biblioteket i Vollsjö och upptäckte ett nytt konstverk. Nytt och nytt, tavlan kan nog ha funnits där ett tag men den hänger i skymundan vid en bokhylla så jag hade inte sett den förut. Jag tittade efter... Nej, ingen signatur. Upphovsmannen (eller kvinnan) är okänd.

Dova färger men ändå färgstarkt. Ingen målning utan en skulpturtavla – ett slags altarbild med en ängel och ett stjärnklätt altare. Materialet (knack, knack) verkar vara bränt tegel. Motivet får mig att tänka på Latinamerika men också Baltikum och Ryssland.

Annons

Tycker jag om tavlan? Nja, det vet jag inte. Men det är ett fascinerande konstverk.

Ewa Andersson, bibliotekarien, berättade att hon hittat tavlan bland den kommunala konsten. Den var överbliven, ingen annan hade velat ha den på sin vägg, så därför tog hon med den till Vollsjö.

Jag sa någonting i stil med att den kommunägda konsten ju är en hemlighet. Som invånare vet man inte att den existerar förrän – som här och nu – man råkar få ett konstverk framför ögonen. Ewa replikerade då att det faktiskt finns en förteckning över alla konstverk som kommunen har i sin ägo. Vilket resulterade i att jag en tid senare satt på kommunhuset och bläddrade i en tjock pärm med texter om och bilder på 431 konstverk, som Sjöbo kommun köpt in eller fått som gåva.

Många lokala motiv – som Ralph Björklunds och Sigge Cederlunds grafiska bilder av pumphuset i Vollsjö, Bertina van Eijehs linoleumsnitt av Sjöbo station och Waldemar Bernhards träsnitt av kyrkor. Av lokala konstnärer är också Anna-Stina Ehrenfeldt, Maria Hillfon och Stig-Åke Ståhlnacke (oljor och litografier) representerade. Medan Annika Blom, Torsten Erasmie, C.O. Hultén, Bertil Lundberg, Thorsten Persson, Suzanne Nessim, Fredrik Rohde, Stig Claesson och Tarja Ylivallo (akvarell, olja, litografi, etsning, foto, okänt material, olja, kollage och olja igen) finns lite längre bort i Skåne, Sverige och världen.

Det här är inget specifikt för Sjöbo utan alla kommuner har en större eller mindre konstsamling. Delvis brukar konsten visas i offentliga utrymmen på bibliotek och skolor men alltför många konstverk finns också – osynliga för kommuninvånarnas ögon – i politikernas och tjänstemännens arbetsrum.

Nog borde det vara lätt att lägga ut en konstförteckning med bilder på kommunernas hemsidor? Så man vet vad som finns och var. Och oj, vilken fantastisk utställning som kunde ordnas i Sjöbo konsthall med ett smakfullt urval av kommunens konst. Observera att detta inte är ett gratistips. Ska Sjöbos kommunala konst ställas ut så vet minsann jag vem som vill "kurera" utställningen.

Konsttips:

Elis Eriksson:Håll tjeften (Malmö museum, t o m 19/11). Skynda, missa inte!

Duckomenta (Mazetti, Malmö, t o m 4/11). Skynda ännu mer! Kalle Anka & Co möter världskonsten.

Lennart Aschenbrenner(Konsthallen i Hishult, fr o m 3/11). Absolut värt en utflykt.

Annons

Bengt Erikssonundrar om bilen tar sig genom snön (?!) till Hishult...

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons