Annons
Nyheter

Debuterar med humorfyllda bilder

För första gången har Trelleborgskonstnären Anna Rydberg en separatutställning. Utställningen som pågår på Garvaregården mellan den 22 maj och 13 juni är lite av en samling med både gamla och nya verk.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Det är också en blandning av olika tekniker. Anna Rydberg tycker om att använda blandtekniker med olja och akryl och målar gärna på glasfiber. - Jag tycker att detaljerna kommer fram bättre då som ögonen till exempel. Hon har även gjort en del "glasfusing" som innebär att man lägger två glasskivor på varandra med saker mellan. Sedan bränner man glaset så att det smälter samman. Man kan använda det så eller kombinera det med en bild bakom. Hon har ställt ut sina bilder många gånger tidigare men den här är hennes första stora utställning. - När jag fick erbjudandet tänkte jag att det kan jag väl, men när det började närma sig blev det pirrigt. Jag vill ju att det ska bli bra. Hon säger att hon är väldigt självkritisk och slänger mycket av det hon målar. Hon tycker att grunden är att hon själv ska tycka om det hon gör. - Jag målade en del till denna utställningen och då kunde jag måla fem tavlor och sen slänga fyra av dem. Hon försöker tänka hur hon kan bli bättre och har gått kurser på ABF och även lärt sig av Trelleborgskonstnärer som Bertil Sjöberg. För två år sedan startade hon, tillsammans med fem andra konstnärer, en konstnärsgrupp som heter EgenArt. De träffas och målar och har även utställningar tillsammans. Anna Rydberg arbetar som läkarsekreterare och målar mest på fritiden, på kvällar och helger. Hon drömmer om att kunna måla på heltid och hade velat måla något som går till eftervärlden. Hennes inspiration kommer mest från aktuella händelser och saker i hennes vardag. Hon har exempelvis målat en tavla som hon döpt till "Trött AT-läkare". - Det är så de ser ut när de kommer på morgnarna, förklarar hon. Hon vill att hennes konst ska förmedla och säga betraktaren något. Men hon tycker det ska finnas lite humor och vill visa det i sina bilder. Ett exempel på det är tavlan som hon döpt till "Kommande mode". Hon tycker att det ofta pratas om att modet inte kan bli kortare och målade hon en tavla som föreställer en kvinna som visar halva ändan. - Den målade jag mest på skoj. Det ska inte vara så allvarligt, säger hon. Anna Rydberg tycker om att måla människor, hon menar att de har så många uttryck och hon har en klar bild av vad hon vill visa med sina bilder. - Jag vill inte att det ska vara som ett foto utan man ska få tid att fantisera om vad det föreställer. Karolina Kjellberg

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons