Annons
Nyheter

De vill ge musiklivet en kick

Trelleborg - platsen för nästa musikunder? Musikalartisten Robert Bengtsson vill göra sin gamla hemstad en tjänst och starta en långsiktig satsning på musikintresserade ungdomar.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2011
Anna Dedorson, kulturpedagog och regissör från Malmö, är en av intitativtagarna till "Centre Stage Workshop." Robert Bengtsson, musikalartist från Trelleborg, vill ge stadens musikliv en injektion genom att ge unga talanger en puff framåt på en tiodagarskurs.
Anna Dedorson, kulturpedagog och regissör från Malmö, är en av intitativtagarna till "Centre Stage Workshop." Robert Bengtsson, musikalartist från Trelleborg, vill ge stadens musikliv en injektion genom att ge unga talanger en puff framåt på en tiodagarskurs.Foto: 

Musiklivet i Trelleborg sjuder inte på samma sätt som under hans gymnasieår i början av 1990-talet, tycker Robert Bengtsson. Han, som blev musikalartist och "allmän kulturarbetare", som verkat såväl i Londons West End som på Stockholms teaterscener, inspirerades av Söderslättsgymnasiets musikalprojekt och musikföreningen Klubb Allan.

– Vi gjorde allt för att få spela, och vi hade möjlighet eftersom det fanns replokaler på Klubb Allan. Och det fanns en rad bra band som gick vidare utanför kommunens gränser, som Wesserschmitters, John Deere eller Alcoholics, berättar Robert, som själv spelade i gänget med det illustra namnet Arne hänger tvätt.

Annons

Möjligheten att vidareutveckla sitt intresse ger näring åt ambitionen, anser Robert. Men finns inget forum eller sammanlänkande kraft, rinner ambitionen i stället ut i sanden. Och unga begåvningar lämnar stan. Som Robert Bengtsson själv gjorde.

– Under min uppväxt ville jag bara flytta ifrån Trelleborg, medger han. Skulle jag hålla på med det jag gör i dag så var det nödvändigt. Och jag har lyckats med mycket av det jag föresatte mig.

– Nu känner jag mig redo för att dela med mig av mina erfarenheter. De lärarna jag själv har tyckt bäst om var de som talade av egen erfarenhet, som turnerat och spelat i studio, som kanske inte bara gått musikhögskolan.

Idén till projektet "Centre Stage Workshop", som Robert Bengtsson vill sjösätta i Trelleborg ihop med kulturpedagogen Anna Dedorsson, fick han ifrån kolleger inom Scen Österlen i Simrishamn.

– Trots att det är en liten stad har de lyckats, efter åtta års stenhårt jobb, att skapa en stark kulturinstitution, berättar Robert. Och det inspirerar mig mycket.

– De jobbar med att sätta upp projekt året runt, och har fått ihop en stark bas av unga musiker och skådespelare.

Går planerna i lås kör Robert och Anna redan i sommar en tvåveckors kurs för musikintresserade ungdomar. Där man i lämpliga lokaler – Robert förhandlar som bäst med gymnasiets estetiska program – kan jobba med sin musikaliska talang och hur man framställer den på en scen. Runt 20 ungdomar i åldern 16 till 23 år kan få plats på kursen.

- Vi vill göra något som går att utveckla, och som kan hålla på i princip hur länge som helst, säger Robert Bengtsson.

Några aber finns det förstås. Lokalfrågan måste lösas, ett projektstöd på cirka 15 000 kronor måste beviljas av Trelleborgs kulturnämnd, och ett 20-tal ungdomar måste anse kursen så spännande och vettig att de vill betala för den. Runt 1500 kronor per person beräknas det kosta.

Och vad ska resultatet bli? Ja, tajtare, mer målmedvetna rockband. En puff framåt för den som drömmer om att jobba med musik. Och i förlängningen ett mer livfullt musikklimat.

Annons

– Musikunder kommer oftast inte från storstäderna, utan från mindre städer, säger Robert Bengtsson.

– Titta på dem som utmärker sig i "Idol", de är oftast från mindre platser. Finns bara resurserna på plats så behöver de inte åka till Stockholm för att lära sig vad de behöver för att komma vidare.

Martin Strandberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons