Annons
Nyheter

De värsta – och bästa mammorna i världen

Grattis till mors dag på söndag, alla toppenmorsor! Ni vet vilka ni är. Men vilka av populärkulturens mammor förtjänar att prisas – på gott och ont? Jo, de här.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2011
Foto: Ingemar D Kristiansen

Coolaste mamman:

Morticia Addams, "The Addams family."

Annons

Addams-familjens verkliga överhuvud är en svartklädd vamp som gillar att hänga i tortyrkammare, klippa rosor så att bara taggarna är kvar och uppfostrar köttätande växter med samma ömhet som barn. Det faktum att hon "ryker" snarare än röker måste bara betyda att vi här har att göra med den hetaste MILF:en i stan.

Citat: "Tortera dig inte över det här, Gomez. Det är mitt jobb."

God tvåa: Sarah Connor i "Terminator" (Linda Hamilton).

Medea-priset för sämsta mammaförebild:

Kathleen Turner, "Serial Mom."

Att vara engagerad i sina barns uppväxt och framtid är en sak, men att som den till synes korrekta och konservativa hemmafrun Beverley Suthpin börja löpande band-mörda folk som går henne på nerverna är kanske att ta i. Ändå är regissören John Waters grepp att förvandla kärnfamiljens trygga nav till en mordmaskin avväpnande roligt. På ett makabert sätt.

Citat: "Jag har sagt det och sagt det igen. Det tar mellan 90 och 100 år för en konservburk att brytas ned, och hon vägrar ändå återvinna!"

God tvåa: Magda Goebbels

Isdrottningpriset för kyliga relationer till så väl avkomman som resten av världen:

"Mom" i "Futurama."

Annons

Den åldrade industrimagnaten är den själsligt förvridna skrattspegeln av alla förment "hemtrevliga" mammor på förpackningar som säljer "hemlagat." För Mom gäller det att ge den sortens vibb till uppbyggliga varor som vapen, droger och dödliga robotar. Hennes stora hemlighet: Egentligen är hon inte alls så där mysigt mullig – det är en fat suit. Innehar copyright på ordet "kärlek".

Citat: "Make that bitch your bitch, you bastard!"

God tvåa: Drottning Silvia.

Godtrogna hemmafru-priset:

Marge Simpson. Den blåhåriga puman tillhör den naiva sorten, vilket är tur för hennes katastrofalt oduglige men älskvärde make Homer och hennes reflexmässigt odygdige son Bart. Och otur för plugghästdottern Lisa, som aldrig lär få det stöd hon behöver för att ta sig loss från "The Simpson curse." Ändock; Marge är en högeligen engagerad mamma vars stora hjärta är helt och hållet armerat med teflon.

Citat: "Det här trädet påminner mig om er far. Runt på mitten, tunt på toppen och om man rör vid det blir handen kladdig."

God tvåa: Karl-Bertil Jonssons mamma.

"Ömma moder"-priset för All Time Mamma:

Muminmamman. Denna saftkokande, bullbakande, handväskbärande mammamaskin är familjens medelpunkt, som trots att hon sällan tar aktiv del i äventyren aldrig kommer i närheten av att vara en förtryckt hemmafru. Hon representerar trygghet, klokskap, pålitlighet och rättvisa. Allt som allt inga dåliga egenskaper för en mamma.

Citat: "Man behöver omväxling. Man blir för van vid varann om allting är likadant, inte sant, älskling?"

God tvåa: Ja, din egen mamma, förstås.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons