Annons
Nyheter

De turnerar som Romeo och Julia

De är unga och djupt förälskade, men har samhället emot sig. På torsdagskvällen spelas Bellinioperan "Romeo och Julia" i Skanörs kyrka med operasångerskorna Leena Malkki och Frida Thor Bergström i huvudrollerna.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2012
Frida Thor Bergström och Leena Malkki spelar Romeo och Julia i en klassisk tragedi av kompositören Bellini.
Frida Thor Bergström och Leena Malkki spelar Romeo och Julia i en klassisk tragedi av kompositören Bellini.Foto: Claes Nyberg
Foto: Foto TA önskas

– Romeo och Julia är egentligen en berättelse om tolerans och förlåtelse. Det är ett budskap som är väl så aktuellt idag, säger Leena Malkki, som är producent för sommaroperan.

"I Capuleti e i Montecchi" skrevs av den italienska kompositören Vincenzo Bellini. Handlingen bygger på den ursprungliga myten om Romeo och Julia och baseras alltså inte på Shakespeares berömda verk, även om handlingen är likartad.

Annons

– Den har inte varit spelad i Sverige på 100 år, men det är en liten operajuvel som passar för ett mindre antal sångare, säger Leena Malkki som själv spelar Romeo i uppsättningen.

Att den manliga hjälten spelas av en kvinna är inget påhitt från 2000-talet. Under 1800-talet i Italien spelades unga män ofta av kvinnor och musiken är skriven för en sopran.

– I början skrattade vi mycket, men nu känner jag att jag är Romeo på scenen. Jag har tänkt mycket på min son och mina bröder när jag har format karaktären, säger Leena Malkki.

Operafabriken är ett relativt nystartat teatersällskap som gjorde sin första sommarturné förra året. Leena Malkki tog initiativ till gruppen av flera anledningar. Dels vill hon skapa en plattform för sig själv och andra okända operasångare, dels vill hon verka för ett rikare kulturliv i Sverige.

– Det behövs flera mindre sällskap som producerar live-kultur i Sverige. Det håller på att dö ut. Alla sitter framför tv:n och äter chips, men det är inte den upplevelsen du minns när du är 90 år. Det du minns är de riktiga upplevelserna, de där du känner riktiga vibrationer i kroppen, säger Leena Malkki.

Hon beklagar att opera har blivit ett nöje för en liten elit.

– Musiken är universell och passar alla generationer, men det är för mycket juveler och pälsar idag. Kulturen har blivit alldeles för segregerad. Klassisk musik är nästan förbjuden för vissa klasser. Arbetarklassen ska bara titta på fotboll, säger Leena Malkki.

Frida Thor Bergström som spelar Julia sjunger vanligtvis i Malmö Operas kör. Hon tycker att Romeo och Julia, eller "I Capuleti e i Montecchi", är en bra opera för den som inte är så van vid genren:

– Jag tror att den passar även nybörjare. Musiken är romantisk och det är en stark berättelse. Det blir nästan som ett skådespel, säger Frida Thor Bergström.

Föreställningen i Skanörs kyrka är den första i Skåne. Därefter väntar bland annat Svaneholms slott. De många olika miljöerna ställer stora krav på improvisationsförmåga hos de fem sångarna:

– Det är stor skillnad mot att sjunga på Malmö Operas stora scen. Man vet aldrig var dörren är, skrattar Frida Thor Bergström.

INTERNAL INTERNAL
Emilia Söelund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons