Annons
Nyheter

De stora kommer till Köpenhamn

Nordens i särklass största och mest ansedda jazzfestival gick i fredags av stapeln för 30 gången. Med sina nästan 900 spelningar på 10 dagar mäter sig Copenhagen Jazz Festival även väl i ett internationellt perspektiv.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2008
Maceo Parker på Tivoli i Köpenhamn i fredags.Bild: Michael Högberg
Maceo Parker på Tivoli i Köpenhamn i fredags.Bild: Michael HögbergFoto: 

Omfånget är som vanligt brett och inbegriper allt från traditionella jazzkvartetter till experimentella afrikanska rytmer, tango och högkvalitativ soul. Vid sidan av de stora konserterna sker ett otal musikworkshops, teaterföreställningar samt i år även en satsning på Jazz for kids.

Till årets stora dragplåster hör den 75 årige legendariska saxofonisten Wayne Shorter, som spelat med såväl Miles Davis som Herbie Hancock. Den 6 juni intar Wayne Shorter självaste Kungliga Operan med sin kvartett samt ett nykläckt samarbete med den hyllade och Grammysnominerade gruppen Imani Winds.

Annons

Andra begivenheter är polarprisvinnaren och frijazzens stora förgrundsgestalt Ornette Coleman, världsmusikens drottning Angélique Kidjo, samt den amerikanska sångerskan Cassandra Wilson.

Trots att Cassandra i år fyller 53 år så räknas hon fortfarande till en av de unga och lovande inom jazzens populärmusik. Hennes konsert på Kungliga Teatern den 10 juli lär bjuda på en sedvanligt imponerande uppvisning i fusionen mellan bossanova, jazz och funk.

På tal om funk så dundrade festivalen i fredags igång med en av genrens största saxofonister Maceo Parker. Tillsammans med James Brown och George Clinton satt han under 60- och 70-talet standarden för hela genren.

De senaste åtta åren har Maceo turnerat världen över med världsartisten och multiinstrumentalisten Prince, och de båda gjorde bland annat en bejublad konsert tillsammans på Montreal Jazz Festival tidigare i år.

I fredags sparkade han så igång festivalen på ett fullsatt Tivoli med en kombination av eget material, traditionellt jazzmaterial samt covers av bland annat Bootsy Collins.

Till skillnad från tidigare spelningar inbjöd denna sättning av namnkunniga musiker till en större andel improvisation ur vilken en synbar spelglädje föddes.

Med stor briljans gav han i några solonummer prov på sitt hantverksmässiga kunnande och behandlade sin saxofon näst intill som en förlängning av armen, fri från begränsningar och gängse konventioner.

''To be or not to be….funky!", säger Maceo med en återkommande och lekfull referens till Shakespeares Hamlet vilken ju som bekant utspelar sig i just Danmark.

Mestadels höll sig också repertoaren kring tunga funkslingor där James Browns Make it funkyoch JB's Pass the peasutgjorde en välkänd grund för Maceo och hans blåssektion att agera utifrån.

På fredag spelar soulsångerskan Chaka Khan, en annan av den svarta populärmusikens förgrundgestalter, inom ramen för jazzfestivalen på Tivolis stora scen. Med sitt första soloalbum på 10 år Funk this, har hon hyllats av en i stort sett enad kritikerkår. Återstår att se om sångerskan trollbinder även jazzfestivalens besökare.

Michael Högberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons