Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De släpper Björnen fri på Rådhustorget

De ska göra komedi av Tjechov, och bjuda trelleborgarna på fyra föreställningar i sommar. Bara för att det är teater de älskar – och för att det är roligare än att gå med händerna i byxfickorna.
Victor Ståhl och Jessica Andersson på Trelleborgs rådhustorg, som de ska göra till teaterscen i sommar.
Victor Ståhl och Jessica Andersson på Trelleborgs rådhustorg, som de ska göra till teaterscen i sommar.
Foto: Lars Thulin

Victor Ståhl, ursprungligen från Svedala, och Sandviks-tösen Jessica Andersson träffades när de pluggade komposition respektive regi på folkhögskola i värmlandska Ransäter. Numera bor de i Trelleborg, och tänker fortsätta jobba med och för teater.

Mest påtagligt blir det för trelleborgarna fredag 26 juli och lördag 27 juli. Då spelas fyra föreställningar av Tjechovs enaktare ”Björnen” från 1888, gratis och med enkla medel på Rådhustorget. I regi av Jessica Andersson, med specialskriven musik av Victor Ståhl och med Nils-Gunnar Snygg i en av de tre rollerna.

– Vi kontaktade Nils-Gunnar eftersom han är lite av en ikon i Trelleborg. Och det är väldigt roligt att han ställde upp, säger Victor Ståhl.

Tidigare under sommaren, de två första veckorna i juli närmare bestämt, spelar Trelleborgsrevyn sin traditionella sommarfars på Parken. Victor och Jessica har medvetet valt en annan spelperiod och ett annat sorts stoff än vad Trelleborgsrevyn brukar bjuda på.

Victor Ståhl och Jessica Andersson är nya i branschen men inte helt gröna. De var med på ett hörn när Slagthuset satte upp Kal P Dal-musikalen i fjor. Och i Värmland skapade de en två- och en halvtimmas musikal med ”Anne Franks dagbok” som grund (med den känsliga familjen Franks goda minne – dock utan lov om att få sätta upp stycket utanför Geijerskolan i Ransäter). De har också gjort ”Björnen” förut, som ett slags examensarbete för Jessica.

– Det var i den vevan som jag upptäckte att det var ett bra lustspel, berättar Jessica. Det har visserligen en viss sorg i botten. Men vi märkte under arbetets gång att det liksom inte gick att låta bli att dra på munnen.

– Det roliga är lite gömt i texten, men det ska vi försöka lyfta fram.

Bänkar ska dras fram på Rådhustorget så att spontana besökare i lördagsvimlet kan slå sig ner och se det timslånga stycket. Men någon scen kommer inte att byggas.

– Jag vill använda mig av de saker som finns på platsen, förklarar Jessica Andersson. Rådhuset är en jättefin byggnad, och kanske kan man få dem som går förbi huset varje dag att se det i ett lite annat perspektiv.

Paret tycker att det ska bli spännande att se hur trelleborgarna tar emot den här teatrala gåvan. Går det bra kan det definitivt bli fler projekt.

Att det alls blir av kan vi tacka Trelleborgs kulturnämnd och en handfull sponsorer för. För Victor och Jessica gäller det att ha lite flax för att äventyret ska gå jämnt upp.

Varför gör ni det här, egentligen?

– För att vi brinner för teater, säger Jessica Andersson. Och ska man etablera sig i den här branschen så gäller det att visa vad man kan, inte bara stå med händerna i byxfickorna.

Se också TA:s kalendarium över sommarens nöjen i Trelleborg och Vellinge kommun, under rubriken "Sommarens nöjen i och kring Trelleborg".

Läs mer