Nyheter

De rullade hem "På spåret"

Han har varit med tre år i följd. På fredagskvällen vann Johan Wester "På spåret" för andra gången, ihop med Lisa Syrén. "Det är ett program som passar mig", säger han.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2009
Komikern Johan Wester och radioprofilen Lisa Syrén besegrade Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt med 41-27 i finalen av "På spåret". Bild: SVT
Komikern Johan Wester och radioprofilen Lisa Syrén besegrade Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt med 41-27 i finalen av "På spåret". Bild: SVTFoto: 

I ärlighetens namn har Johan Wester haft ganska god tid på sig att smälta segern. "På spåret"-finalen spelades in redan i höstas. När TT Spektra når honom åker han slalom med sina barn i Ulricehamn.

Men komikern, som sedan dess ägnat sig åt showen "500" på Lunds Stadsteater, har inte kunnat låta bli att följa programmet även framför teven - med ospelad spänning. Han är, som tittarna säkert lagt märke till, en tävlingsmänniska.

- Tävling är tävling, oavsett om det är på lek. Det är okej att förlora, men det vore fånigt att göra det utan att ha ansträngt sig, säger han.

- Det finns absolut en press i "På spåret", det är inte alltid så skoj att sitta i den där buren. Jag vet att det är många som tackat nej till att vara med. Folk är livrädda för att skylta med okunskap. Men Johan Wester behöver inte skämmas. När han tillsammans med radioprofilen Lisa Syrén i fredagens avsnitt besegrade Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt med 41-27 var det andra gången som han gick som vinnare ur en "På spåret"-final. I fjol tog han hem segern med programledaren Anne Lundberg. Året dessförinnan slutade de tvåa.

- Jag har en hyfsat bred allmänbildning, och så gillar jag ordlekar. Jag hör direkt att det finns ett "Oslo" i Tjeckoslovakien. Även om jag inte skulle flagga för det till vardags som Ingvar Oldsberg, säger han och skrattar. Att bli ihopparad med en helt ny bekantskap är på vinst eller förlust, men Johan Wester tycker att han och Lisa Syrén kompletterade varandra väl.

- Jag är bra på historia, geografi och sport, men desto sämre på växter, kryddor och hushållslära, säger han.

Ser vi dig i nästa säsong också?

- Jag har inte bestämt mig, det får inte bli för mycket av det goda. Men jag är jättegärna med igen, även om det blir ett annat år.

Under fredagens avsnitt av pratshowen "Skavlan" avslöjade programledaren Ingvar Oldsberg att han lämnar "På spåret" efter 19 säsonger, för att i stället göra sex nya avsnitt av den gamla tv-klassikern "Här har du ditt liv". Vem som efterträder honom är enligt SVT inte klart.

Ninna Prage (TT Spektra)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.