Nyheter

Därför är Sigrid Combüchen favorit

Romanen ”Spill” är läsarnas, kritikernas och även spelbolagens förstaval. Sigrid Combüchens favoritskap i den skönlitterära klassen är tungt. Vi förklarar varför.
Nyheter • Publicerad 22 november 2010
Sigrid Combüchen är nominerad – och favorittippad – till Augustpriset 2010.
Sigrid Combüchen är nominerad – och favorittippad – till Augustpriset 2010.Foto: 

Kritikerna. Vinnaren utses av 21 elektorer i varje klass som oberoende av varandra gör ett val vardera. Sju av dem är kritiker. Att ”Spill” hyllats av en ovanligt enig kritikerkår stärker romanens chanser rejält.

Bokhandlarna. Av de övriga fjorton elektorerna är sju bibliotekarier och sju bokhandlare. Att Combüchen redan visat prov på kommersiell potential genom att figurera på topplistorna i både oktober och november gör henne till ett självklart julklappsval, något som knappast försämrar hennes chanser hos bokhandlarna i gruppen.

Bibliotekarierna. Här är Combüchens ställning mer osäker. Men den som kommer in på ett bibliotek och frågar efter kvalitativ svensk skönlitteratur efter att ha tillbringat hela sommaren med deckare kommer sannolikt få ”Spill” i handen.

Främsta hotet mot Sigrid Combüchens favoritskap är Sara Stridsbergs ”Darling River”. Stridsberg är ett utmanande, men ändå inte riskabelt val. Och efter tre år av äldre män överst på pallen vill nog många av de yngre elektorerna ta chansen att slå ett slag för ung svensk prosa genom att ge priset till den mest spännande och intressanta författaren just nu.

De nominerade poeterna vinner aldrig, ens om de heter Sonnevi eller Tranströmer. Magnus William-Olsson har en minimal chans med ”Ingersonetterna”. Men ändå, kanske kan rimmad lyrik charma elektorerna och ge dem möjlighet att visa att poesins roll i sammanhanget inte bara är att vara ett alibi för att öka prisets status.

David Hylander
Arvid Jurjaks
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.