Annons
Nyheter

Där fick du fikon – i Trelleborg

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008
Där fick du fikon - i Trelleborg
Där fick du fikon - i TrelleborgFoto: 

Visst kan man få fikon i Skåne. Både bokstavligt och bildlikt talat. Men i det här sammanhanget talat vi bokstavligt. Jag har fått några positiva rapporter om odling av fikon och dessutom läst på lite på webbsidan odla.nu.

Vi börjar med en fantastisk historia från Trelleborg. I en trädgård i centrala Trelleborg finns ett fikonträd med en speciell historia. Trädgården, och huset förstås, tillhörde en ingenjör på Trelleborgs Gummifabrik som hette Folke Rosén och vid någon högtidligt tillfälle, kanske på 60-årsdagen, den nuvarande ägaren vet inte säkert, fick han ett fikonträd av ingen mindre än Henry Dunker.

Annons

Henry Dunker var mannen bakom Helsingborgs Gummifabrik som sedermera blev Tretorn och han ligger också bakom kulturhuset Dunkers i Helsingborg. Denne prominente industriman gav alltså ingenjör Rosén ett fikonträd och enligt de nuvarande ägarna måste det ha varit för minst 60 år sedan efter vad de har hört. Men det är, som sagt osäkert.

Vad som däremot är säkert är att fikonträdet lever i högönsklig välmåga och ger massor av fikon varje höst. I samma trädgård växer det för övrigt ett aprikosträd som också ger god skörd. Snacka om exotiska Skåne! Från en annan del av Skåne, norra Österlen, i Sankt Olof, fick jag följande trevliga rader från Iréne:

"Det går alldeles utmärkt att ha fikonträd på balkongen som ger dig fina fikon. Sedan hur man gör; det är bara att införskaffa en planta och ge den lite näring och vatten samt en för liten kruka. Fikon är en av de växter som sätter frukt utan att blomma så du behöver inte ha en massa insekter på balkongen. Fikonplantan skall ha en till synes för liten kruka för att sätta frukt annars ägnar den sig bara åt att bilda rötter. Lycka till med din odling av egna fina fikon, min planta står i trädgården och har c:a 25 fikon som man kan skörda till hösten om inte fåglarna har ätit upp dem för de har också fått smak för denna sydliga frukt."

Tack, Iréne. Intressant det där med liten kruka. Och du skriver att fikonträdet befruktar sig själv och det bekräftas av min trädgårdsguru Sylvia på odla.nu som berättar att det finns så kallade självfertila fikonsorter och det är sådana som vi ska välja. Ty i södra och östra Europa är det så att det behövs en fikonstekel till pollineringen. Dessa fikonsorter är alltså inte att rekommendera för oss i Skåne. Den sort som kallas för Bornholmsfikon passar oss bäst, säger Sylvia i sin spalt.

Fikonsylt med några droppar konjak är väldigt gott till en hel del smakrika ostar men det återkommer vi till.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons