Annons
Nyheter

Danska filmundret en myt

Det danska filmundret är en myt. Politiker och filmkännare gillar att prata om hur dansk film gör succé utomlands, men i verkligheten drar filmerna ingen större publik, skriver Politiken.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008
Det danska filmundret är en myt. Politiker och filmkännare gillar att prata om hur dansk film gör succé utomlands, men i verkligheten drar filmerna ingen större publik, skriver Politiken. Här syns de danska regissörerna Nicolas Winding Refn, Lars von Trier och Billie August. Bilder: Scanpix
Det danska filmundret är en myt. Politiker och filmkännare gillar att prata om hur dansk film gör succé utomlands, men i verkligheten drar filmerna ingen större publik, skriver Politiken. Här syns de danska regissörerna Nicolas Winding Refn, Lars von Trier och Billie August. Bilder: ScanpixFoto: 

Dagstidningen stöder sig på en rapport från Copenhagen Business School (CBS) som har analyserat danska filmers publikframgångar utomlands. Ett fåtal danska filmer har exporterats med vinst, och då endast på specialiserade marknader. Totalt sett ligger den danska filmens handelsbalans på minus.

- I stort sett samtliga danska filmer ger underskott och det är helt klart inte exportmarknaden som drar in pengar, säger Mark Lorenzen, forskare i upplevelseekonomi vid CBS, till Politiken.

TTSpektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons