Annons
Nyheter

Dansk folkpopsång

Förr i tiden, alltså före internet, brukade jag ta mig till Köpenhamn någon gång i månaden, gå runt mellan skivaffärerna, kolla nya skivor och plocka till mig ett exemplar av Gaffa, en gratis månadstidskrift om musik.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2009
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

Gaffa var min danska musik-Bibel, hur många danska artister har jag inte upptäckt tack vare den!

Fortfarande trevligt att besöka Köpenhamn, fast i dag reser jag inte dit för musiken. Och det var längesen jag läste Gaffa. På papper, vill säga. Men varje fredag dimper det ner ett mejl med tips om veckans recensioner, intervjuer och musiknyheter på Gaffasnätsida.

Annons

När man tillbringat ett liv i skivaffärer och med att läsa musiktidningar kan det vara lite trist att det mesta numer sker på dator och internet. Men det är enklare, mer bekvämt och går mycket snabbare!

Som i måndags, när jag veckokollade på www.gaffa.dk och upptäckte ett album - ännu så länge finns ju cd-skivorna kvar - med danskan Helene Blum. Inget nytt namn, förut har jag hört henne sjunga med fiol- och gitarrduon Haugaard & Høirup, Gæstebud - Feast, och hon har också gjort ett duoalbum med likaså danska sångerskan Karen Mose, Solen(bägge Go' Danish Folk). Klart merlyssningslockande!

Så nu i veckan, informerade Gaffa,är Helene Blum aktuell med nya soloalbumet En gang og altid(Pile House). Musiken rubriceras som "folkpop", i betydelsen folkvisor och popsång, men inte var för sig utan samtidigt. Vilket i alla fall gjorde mig intresserad.

I internetåldern har det blivit så bra att jag kunde googla på "Helene Blum", snabbt hitta hemsidan www.heleneblum.dk och få mer information om sångerskan och hennes nya album. När jag klickade vidare på www.myspace.com/heleneblum så hamnade jag på hennes MySpace-sida där jag också kunde lyssna på fyra låtar från albumet.

Helene Blum sjunger mjukt, stilla och vackert till akustisk gitarr, även fiol, cello, tror jag, och kontrabas kompar. Rötterna finns i dansk folkvisetradition men Helene Blum har tagit med sången och musiken in i popen. Inte satt sig upp mot traditionen och rådbråkat den utan moderniserat i det lilla och försiktiga, gjort den danska folkvisan till sin och samtida. Resultatet, som det stod på Gaffasnätsida, blir folkpopsång. I ett av spåren, Om kv?lden, kan det låta som dansk country.

Med internet är det också lätt att gå in på CDon eller någon annan skivaffär på nätet och köpa albumet. Jag väntar spänt på att En gang og altidska komma med posten...

Kulturtips:Missa inte utställningen Tintin 80 år med bilar, figurer och seriealbum på Museet Leksaksland i Malmö (t o m den 1/3).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons