Annons
Nyheter

Dansk äggakaka slår inte skånsk

Nyheter • Publicerad 17 september 2007
Dansk äggakaka slår inte skånsk
Dansk äggakaka slår inte skånskFoto: 

Nu är jag tillbaka. Har det hänt något? Jo en del har förstås hänt även om jag inte varit ute och rest utan mest legat på soffan och njutit av en lat vardag. Jag inser att mitt behov av ordnat arbete är minimalt även om jag trivs som fisken i vattnet när jag väl är på tidningen.

Jag har fått en del mail om det här med portugisisk lök och madeiralök. Vi börjar närma oss pudelns kärna – det verkar som om portugisisk (eller spansk lök som en del kallar den) är en form av rödlök. Birgitta Ljungkvist kan berätta att hon minns både portugisisk lök och madeiralök från sitt barndomshem och hon har forskat fram att portugisen heter Allium Cepa L. på latin, samma som rödlök. (källa B Jönsson: Gagnväxter, Lund 1935).

Annons

Och i en annan bok, som Birgitta hittat, står att läsa att Madeiralöken är klotrund, ej storväxt och har en mild smak och finns i två varianter; en ljusröd och en gul med svag dragning i rött. (Nils Sonesson: Handbok för trädgårdsodlare, Stockholm 1930).

Det verkar som att dessa gamla löksorter försvunnit från våra trädgårdar om det inte nu är så att vi hela tiden har pratat om rödlök. Forskningen fortsätter.

Och på tal om forskning så var jag tvungen att åka över sundet nu när jag var ledig och prova den danska varianten av äggakaka. Det var en strålande dag och jag tog tåget in till Köpenhamn redan vid elva för att kunna äta lunch med goda vänner på restaurang Klubben på Vesterbro.

Den danska äggakakan är väldigt lik skånsk äggakaka men det finns skillnader. På Klubben serveras den i samma stekjärn som den tillagats i, precis som den skånska. Möjligen är den danska varianten något mer åt omeletthållet men det är svårt när man inte kan jämföra direkt vid bordet.

Till den danska äggakakan serverades en stor hög knaperstekt bacon, skivade inlagda rödbetor, stark dansk senap och rågbröd och smör. Alltså inte lingon. Både senapen och rödbetorna fungerade förvånansvärt bra med själva äggakakan men jag föredrar ändå vår skånska variant – kombinationen salt, rökt fläsk, lingon och äggakaka är svårslagen.

Jag har fått en del mail om adressen till Klubben. Den ligger på Enghavevej 9. Från huvudbangården går ni Vesterbrogatan ut mot zoo. Efter kanske en kvarts promenad korsar Enghavevej Vesterbrogatan och då går ni till vänster och där, bara några meter in på Enghavevej, på höger sida, hittar ni restaurang Klubben. God förnöjelse.

Som vanligt igen!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons