Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Torsdag

Kverulanten och katten vill inte gå över torg
Nyheter • Publicerad 15 januari 2003

En crème brulé är för mig den perfekta desserten. Crème brulén görs med fördel någon dag innan och så bränner man sockret på ytan precis innan den serveras. Jag använder helst råsocker. I de professionella restaurangköken använder man en liten gasolbrännare för att smälta sockret men jag tycker det går lika bra med grillen i ugnen. Just som jag var i färd med att sätta in puddingarna i ugnen och Positivet höll på att plocka av bordet frågade Kverulanten: "Vi pratar om rädsla och kunskap men hur är det med fobier? Vilka fobier har ni?" frågade han. Det blev tyst några sekunder. Jag funderade på vad jag skulle svara. Då säger Positivet: "Jag vet knappt vad en fobi är för något." "En ångestfylld tvångsföreställning", svarade Kverulanten blixtsnabbt. Det här var hans område. "Som att jag inte alltid klarar av att gå tvärs över torget utan går längs husväggarna istället..." "Va? Gör du det?" Positivet var uppriktigt förvånad. I hans praktiska hjärna fanns överhuvudtaget inte tanken att man inte skulle klara av att gå över ett torg. "Det kan jag förstå", sade jag. "Ibland känner jag mig lite folkskygg och vill helst inte träffa någon på stan som jag känner och som jag måste prata med. Det är inte särskilt allvarligt men ibland känns det bara så." "Ni är lite skruvade ni två", konstaterade Positivet och nickade menande mot ugnen - "ska ugnsluckan verkligen stå öppen?" "Ja, då smälter och rostas sockret bäst", svarade jag. "Frågan är om fobier är liktydigt med vanlig rädsla skapad av kunskap? Vad är det för kunskap jag fått som gör att jag tycker det är obehagligt att gå över ett torg? Är det en uråldrig, nedärvd fruktan för att blottställa sig genom att gå över en öppen yta? En katt gör ju, till exempel, inte gärna det", sade Kverulanten. "Nä, en katt har ju ingen chans mot till exempel en hund eller en stor rovfågel på ett öppet fält. Men inne bland buskar, snår och träd kommer katten lätt undan", kommenterade Positivet. "Är du en katt?" frågade han Kverulanten som såg ut att ta det som en komplimang. "Nej, mina vänner. Nu är det dags för crème brulé a la Dahlström! Och det blir absolut ingen grädde eller frukt eller annat tjafs till. Bara en ren crème brulé! Och ett glas tre-tunnors-Tokajer!" Spontana applåder och middagen gick in i sitt avslutande skede. Fortsättning följer. Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons