Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Torsdag

Kärlek, kakor och oliver men utan Tina
Nyheter • Publicerad 5 februari 2003

Jag hade bestämt mig för att absolut inte skriva om mat idag. Men så kom katalogerna till bokrean. Och det första jag gör är att slå upp matböckerna. Som vanligt. Jag har en del matböcker men det finns alltid plats för några till. Inte för att jag hyllar slaviskt receptrytteri utan mer för att matböcker ofta är väldigt vackra och inspirerande. En snabb genomgång av alla katalogerna visar att det är mycket skåpmat. Gamla, välkända nummer som Stora boken om öl, Äpplen och Fisk & Skaldjur hänger med en runda till. Det är svensk och sydeuropeisk mat som dominerar. Inte en enda dansk eller norsk kokbok. Eller tysk, för den delen. Däremot smyger sig salsa, thailändskt, japanskt och till och med en bok om nordafrikansk mat in bland italienarna, spanjorerna och fransmännen. Lurar lite på den där om nordafrikansk mat... Och precis som vanligt är det skillnad på reapriser och reapriser. Jag har jag gjort några jämförelser och de visar tydligt att det lönar sig att titta i mer än en katalog. Största skillnaden som jag hittade är 122 kronor. Det gäller Oz Clarkes bok "Vin från hela världen" som kostar hela 247 kronor på ett ställe men blott 125 på ett annat. Ett annat exempel är Siv & Key L Nilssons trevliga "Fransyska visiter" som går för 173 kronor i en butik och 129 kronor i en annan. Jag måste få rekommendera två underbara matböcker som är med på rean. Det är dels min husbibel, Janet Mendels "Det genuina spanska köket" som säljs för cirka 140 kronor, dels Anna och Fanny Bergenströms vackra och inspirerande verk "Vinterns goda ting". Jag upptäckte den för några jular sedan och den är oumbärlig. Den svajar också i priset (181 kronor mot 129 kronor) så ta en runda innan ni slår till. Själv ska jag köpa två böcker. En till mig själv och en som jag ska ge bort till en kär kvinna jag känner. Det är den lilla klassikern "Sju sorters kakor". Blott 44 kronor! Och så ska jag köpa ännu en bok av Anna och Fanny Bergenström som heter "Kärlek, oliver och timjan". Den är lite dyr, 189 kronor, och finns (så vitt jag förstår) bara på ett ställe. Nå, vilken tror ni att jag ska ge bort? Däremot ska jag inte köpa Tinas, Nigellas, Jamies eller ens Werner Vögelis eller Jesper Aspengren och Rikard Nilsson matböcker. De är mest skräp. Jag föredrar riktiga, icketrendiga matböcker utan tv-program. Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.