Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Torsdag

Snabba biskvier och repris på succéäppelkakan
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2003

I dag ska det enbart handla om bakning. Jag tänkte börja med att upprepa receptet på den numera så berömda äppelkakan "Gyes special". Det är många som hört av sig och berättat att de slarvat bort den tidning där receptet stod men i efterhand förstått att kakan var värd att bakas. Här är receptet igen: Rör två ägg med 3 dl socker pösigt, inte vispa! I med 125 g smält smör, 1, 5 dl gammeldags mjölk (smält smöret i mjölken) , 2 tsk bakpulver och 3 dl mjöl. Häll upp i bröad form. Skär ganska tjocka skivor av äpple (helst Belle de Boskoop förstås) och späcka smeten ordentligt. Snåla inte med äppelskivorna! Strö kanel över och in i ugnen - 175 g cirka 45-60 minuter. Vill man ha kakan ännu sötare och med ett lite knäckigt täcke strör man över råsocker. Det är mitt eget tillägg och jag tycker det blev gott, lite toscakänsla - fast det blir väldigt sött. Men med Belle de Boskoop fungerar det bra. Många recept är väldigt komplicerade och tidsödande men ibland känner man för att göra något gott och nybakat snabbt och lätt. Jag har själv några recept men vill gärna ha förslag från er på goda bakverk som är lätta att göra på kort tid. Mitt första tips är snabbiskvier. Jag har provat otaliga recept men enligt min testpanel blir "snabbisarna" väldigt goda, rent av bäst. Men det är en smaksak. Riv cirka 200 gram mandelmassa (ta massan direkt från kylen så går den lätt att riva), blanda ordentligt med två äggvitor, klicka ut på bakplåtspapper och platta till med en gaffel. Baka i några minuter på 225 grader - bottnarna är färdiga när de börjar bli bruna. Låt bottnarna svalna på ett galler. Vänd på dem och smeta på färdig hasselnötsmassa (finns i mataffären) och smält därefter mörk choklad i vattenbad (välj hur stark choklad ni vill men tänk på att 70 procentig mörk choklad och uppåt får en väldigt dominerande smak. Jag älskar det men det gör definitivt inte alla). Häll över smält choklad med hjälp av en sked och ställ biskvierna kallt. En snabb, franskinspirerad variant med äpple: Tina färdiga mördegsplattor. Platta ut dem något och forma en kant runtom. Skiva smör med osthyvel och lägg på. Därefter äppelskivor och toppa till sist med lite aprikosmarmelad. In i ugnen på 200-225 grader tio minuter tills ni ser att de är ljusbruna och fina. Snabbt, lätt att göra och väldigt gott. Klart vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.