Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Tisdag

Sommarens uteserveringar är Hundens paradis
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2003

En stor fördel med många uteserveringar är att man kan ta med sig Hunden. Det uppskattar inte minst Hunden eftersom det alltid vankas godbitar. Härom kvällen var lyckan fullständig när hon hittade en stor bit revbensspjäll som någon hade tappat under bordet. Några uteserveringar är mer hundvänliga än andra. På ett ställe, som vi ofta besöker, har man placerat ut särskilda vattenskålar till hundarna och det tyder på ett väldigt gott omdöme. På det stället får dessutom Hunden alltid en bit hundgodis av den varmhjärtade kvinnan bakom bardisken. Hon har också en jättelik igelkott som kommer varje kväll och får en handfull jordnötter invid baren. Behöver jag säga att det inte är något problem att få Hunden att följa med till det stället. Jag har inte mött någon som tyckt det varit fel att ha med hunden på uteserveringen. Och varför skulle man tycka det? Nästan alla människor har hund eller katt eller har haft det. Därmed är man ju van vid att ha djuren runt benen även när man äter. Eller kanske i synnerhet när man äter. Det gäller dock att ha ordning på djuret. Särskilt Hunden. Ty hon tvekar inte att försöka ställa in sig hos vem det vara må som har väldoftande mat på bordet. Och då kan hon sannerligen se både utsvulten och charmig ut på samma gång. Öronen far upp och ner och de mörka ögonen vädjar och ingen normalt funtad människa kan motstå henne. På en servering har man ibland en stor utegrill. Där föds oemotståndliga dofter som fullständigt förvrider huvudet på Hunden. Hon är en välbyggd 32 kilos hund med oanad styrka och drar utan vidare iväg med både det stora, massiva träbordet hon är kopplad vid, och undertecknad. Mot grillen! Nu, mina vänner, är det fina tider för tomater. På torget finns det många olika sorter och jag väljer gärna de som är lokalt odlade, helst frilands. Jag har inget emot andra, eller tredje sorteringen för de är lika goda som de finare även om de kan ha lite konstiga former. Ett snabbt recept på en god tapa med tomater som jag lärt mig älska i en av barerna i den gamla saluhallen i Triana, Sevilla: Fräs upp lite lök och vitlök, lägg i ett gäng väl mogna tomater. Krydda med timjan, oregano, basilika, rosmarin eller vad ni vill. Ge köttbitar, av högrev eller liknande, en stekyta och ner med dem i tomatröran. Kok tills köttet faller sönder. Ät med en bit vitt bröd och ett glas vin. "Carne con tomato", heter det. Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons