Dahlström funderar och flanerar/Tisdag
Ni har verkligen ögonen med er, kära läsare, och noterar direkt när jag snubblar till. Härom veckan skrev jag om ett enkelt recept på franskinspirerade äppelkakor. Då snackade jag om mördegsplattor. Det ska förstås vara SMÖRdegsplattor. Ber om ursäkt. Och så ringde en man och undrade varför jag skriver "äppelkaka" och inte "äpplekaka". Jag tror att man kan skriva lite som man vill i det här fallet men i ordböckerna vill man ha det till att det heter äppleträd, att äpplet inte faller långt från trädet och att vi plockar äpplen men att vi bakar äppelkaka och gör äppelmos och dricker äppelcider. Fast i Skåne säger vi ju "äpplakaga" till och med. Hörde någon i tv som hävdade att motstånd är viktigt för människans utveckling. Det har jag hört förut. En god vän till mig säger ofta att jag får för lite motstånd och att jag till och med har svårt för att hantera motstånd eftersom jag inte är så van. Så kan det mycket väl vara eftersom jag för det mesta seglar i medvind. Men visst är det bra med lite motstånd ibland, att inte lyckas på första försöket utan vara tvungen att kämpa lite för att nå målet. Men även om jag inser att motstånd kan vara bra för min utveckling tycker jag bäst om när allt går min väg. Och blir lite sur när jag stöter på patrull. Som i förra veckan. Till min glädje upptäckte jag att min matbutik hade lammfilé till salu. Det är en av de absolut bästa köttbitar jag kan tänka mig. Och omedelbart körde min hjärna igång och började planera en festmåltid. Men det fanns ett aber - priset på filén. Lammfilé är inte billigt. Alltså tänkte jag bida min tid och invänta bäst-före-datumet. Det är nämligen så att butiken brukar sänka priset sista dagen med upp till 30 procent. Och en lammfilé kan gärna ligga till sig. Alltså räknade jag ut att dagen L som i lammfilé skulle infalla i fredags. Perfekt inför helgens middag. Jag gnuggade belåtet händerna på väg till butiken men lammfiléerna var borta! När jag frågade personalen visade det sig att istället för att sänka priset så hade man grillar filéerna för att kunna saluföra dem ytterligare några dagar. Har ni hört på maken! Grilla lammfiléer! Och så hårt som man alltid grillar i butikerna. Jag hade tänkt mig att de skulle ha en fin stekyta men vara blodiga i mitten. Med färsk brysselkål, kokt potatis och dragonsås. Men icke. Och så säger man att jag får för lite motstånd? Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se