Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Onsdag

Konstig korv på Druk Air
Nyheter • Publicerad 11 juni 2002

En gång när min broder G och jag var ute och flög, på väg till Spanien förstås, väckte han tanken att det egentligen inte alls var meningen att man skulle äta av flygplansmaten för att uppleva någon kulinarisk njutning eller ens för att bli mätt. Skälet till att man serverar mat ombord är för att hålla resenärerna sysselsatta. "Titta bara på dig själv", sade han och nickade menande ner mot mina bestyr i knäet. "Du har så mycket pyssel med alla förpackningar och servetter och plastglas att du helt glömmer din flygrädsla". Nåja, undrar om inte drinken på Kastrup var mer verksam mot flygrädslan än matlådorna men det ligger kanske något i hans tanke. För det är ju ingen lätt sak att öppna alla små burkar och förpackningar och balansera glas och flaskor på den lilla brickan. Utan vidare är man engagerad en god stund. Det här med flygmat ligger mig varmt om hjärtat, som ni säkert märkt. Kanske har broder G mer rätt än jag vill erkänna. Hur som helst upptäckte jag härom dagen en webb-sajt som snabbt blivit min favorit. Den handlar enbart om flygmat världen över. Här skickar resenärer in foton på flygmaten, poängsätter den och kommenterar. Vilket eldorado för undertecknad! Det finns en hel del flygbolag, kan man konstatera. Många har jag aldrig hört talas om och deras mat verkar vara väldigt varierande. Till exempel Druk Air som på flighten mellan Bangkok och Bhutan serverade något som ser ut som överjästa korvar med ett märkligt bröd. Dragon Air flyger mellan Kota Kinabal och Kuala Lumpur, i Malaysia och deras portioner ser väldigt rikliga ut men vad i hela fridens namn är det för något som ligger på plasttallrikarna? Samma sak på de kinesiska inrikeslinjerna. Fast det ser rätt gott ut. Färgglatt och så. På sajten jämför man också flygbolagens officiella fotografier av måltiderna med fotografier tagna av resenärer. Synnerligen avslöjande. Sällan är verkligheten som bolagen vill att den ska vara. Det är också lätt att se den väldiga skillnaden mellan de olika flygklasserna. Bäst illustreras det av Alitali Air där man i "magnifica class" äter på vita dukar med kristallglas och tjusiga uppläggningar. I "business class" är det fortfarande lite tjusigt men mer plastigt och i "economy class" är det som vi vanliga dödliga är vana vid. Plastigt och förbryllande. Nästa gång jag ska ut blir det med kameran i högsta hugg. Adressen till den livsviktiga sajten är: www.airlinemeals.net Som vanligt, va? Kåssör, Robert Dahlström" BORDER="0"Kåssör, Robert Dahlström Robert Dahlström. 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons