Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Onsdag

Modig testpilot sökes till rödbets-sherry
Nyheter • Publicerad 16 mars 2004

Är det någon som brygger eget vin nu för tiden? Jag minns en period då alla jag kände hade plastdunkar hemma med olika sörjor som man trodde skulle bli vin. Och butikerna översvämmades av olika vinsatser - det vara bara att blanda och hälla på dunken och några veckor senare hade man ett "riktigt" vin, enligt texten på förpackningarna. Även jag föll för frestelsen och körde några dunkar men det blev aldrig något som ens var i närheten av riktigt vin. Det innehöll förstås en viss mängd alkohol och det var nog det mest intressanta för många. Jag mådde bara illa och övergick snabbt till att köpa riktigt vin på bolaget. Men det går förstås att göra riktigt bra fruktvin med den gamla, långsamma metoden utan massor av kemikalier. Jäsningen är förstås ett vågspel men jag känner många trädgårdsmänniskor som gjort underbart vin på olika frukter och bär. Nä, det har, som sagt, varit tyst om det här med snabbviner ett bra tag. Och med tanke på priserna i våra grannländer är det väl inte värt besväret. Dock har jag funnit att många av de där väldigt billiga vinerna i Tyskland och Danmark smakar minst lika illa som snabbvinerna gjorde. Är det där alla överblivna snabbvinsatser hamnat? Därför blev jag lite förvånad när jag fick ett recept på rödbets-sherry härom dagen. Eftersom sherrytillverkning är en stor konstart, som inte ens proffsen alltid lyckas med, är jag förstås skeptisk. Och rödbetor? Någon som vill prova och berätta för oss andra? Så här går det till: 4 kg rödbetor. 4 liter vatten. 1 1/2 kilo strösocker. 250 gram russin. 2 skivor fullkornsbröd och 1 hekto jäst. Tvätta och dela rödbetorna i bitar. Koka dem mjuka och sila från spadet. Häll i socker och russin i spadet. Bred jäst på brödskivorna och lägg dem med jästsidan ner i rödbetsspadet. Låt stå 6-8 veckor i rumstemperatur med lock på. Tappas sedan på flaska. Enligt tipsaren smakar den här - ja, vad vi nu ska kalla den - "sherryn" (?) bra redan efter en månad. Någon som vågar prova? Tack alla ni som hejar på min antirök-kampanj. Särskilt du som menar att det är fel att sluta röka på våren, mitt i sommaren ska det vara. Och tack till dig som kort och klart slår fast "bejaka dina laster"... Återkommer. Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons