Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Onsdag

Pepprade fingrarna lägger man inte i blöt...
Nyheter • Publicerad 6 april 2004

Uppenbarligen lägger vi fingrarna i blöt på fler ställen än vi tänker på till vardags. Det blev tydligt för mig härom kvällen då jag lagade till en orientaliskt inspirerad gryta på fläskkött, svamp, annans, jordnötter och lite annat smått och gott. Jag kände för lite rejäl styrka i maten denna kväll och sträckte mig därför efter burken med torkade pepparfrukter som jag fick av goda vänner i julas. Jag tog en pepparfrukt och smulade ner den direkt i grytan mellan mina fingrar. Med frön och allt - ska det vara starkt så ska det vara starkt! Men jag glömde att det är väldigt viktigt att noga tvätta sig om händerna när man hanterat starka, torkade, illröda pepparfrukter. Det märkte jag när det började klia i ena näsborren och jag kliade tillbaka - efter några sekunder brann min näsa. Eftersom jag tydligen var upptagen av något viktigt moment glömde jag åter att tvätta mig och nästa gång kliade det i vänstra ögat - då blev jag irriterad men hann ändå inte tvätta händerna. Det gjorde jag inte förrän jag varit i badrummet en vända - denna kväll drack jag nämligen påskmust för första gången och det hade blivit några glas och...ja, ni förstår. Krossad peppar svider mer på vissa ställen än andra. Det är alltid svårt att dosera med hemodlad, torkad peppar och min middag blev ordentligt stark - men god! På tal om mat - det blir lätt så nu när vi närmar oss påsk - så fick jag ett mail från Mona som gärna vill ha ett recept på fikonmarmelad gjord på torkade fikon. Jag har några stycken varav en del är väldigt komplicerade med valnötter och annat krafs men jag hittade ett enkelt och rent recept signerat Mathias Dahlgren, boss för den enstjärniga restaurangen Bon Lloc. I hans senaste bok "Bon Lloc", som kom på Prisma i höstas, hittar jag följande recept - glöm inte att det går utmärkt att halvera receptet annars blir det kanske lite väl mycket marmelad... 1 kg torkade fikon, 1/2 liter portvin, 2 liter rött vin (torrt) och 1 dl socker. Koka ihop rödvinet och sockret till halva mängden. Häll därefter vinet över fikonen (skär bort stjälkarna!), tillsätt portvinet och sjud fikonen mjuka under lock. Mixa marmeladen med en stavmixer till bra konsistens. Tycker ni att marmeladen blir för tjock så späd med lite mer portvin. Denna marmelad klarar sig ett bra tag i rena burkar med tätslutande lock i kylskåpet. Prova med lite fikonmarmelad till en bit getost - mums! Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons