Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Onsdag

Köp falsk pizzaskinka för äkta hundralappar
Nyheter • Publicerad 27 april 2004

Jag hamnade i en diskussion på tidningen om vad som är falsk eller äkta. Finns det, till exempel, en äkta hundralapp? Eller finns det bara hundralappar och falska hundralappar? Om man har två högar med hundralappar framför sig (har ännu aldrig hänt) och vet att den ena högen är falsk då kan man förstås peka på de riktiga pengarna och konstatera "De där är äkta hundralappar!". Alltså måste det finnas ett falsk alternativ om man ska använda begreppet "äkta". Därför blir det lite förbryllande när ordet "äkta" används i reklam. Till exempel; "vi har äkta skinka på pizzorna". Det förutsätter således att andra pizzabagare inte har äkta skinka eller åtminstone att den som gör reklamen inte alltid har haft, eller har, äkta skinka på pizzorna. Då blir ju reklamen lite märklig - för slutsatsen måste bli att när inte pizzerian gör reklam för sin "äkta skinka" då har man något annat. Det finns "oäkta skinka". På burk. För några månader sedan var det extrapris på burkskinka. Det stod så i reklambladet. Och på burken. Men när jag skärskådade innehållsförteckningen visade det sig vara bogkött - alltså ungefär samma som vi brukar kalla för "pick-nick-bog". Det kommer inte från grisens skinkor utan härstammar från andra änden av djuret. Men det finns, i sanningens namn, också burkskinka som innehåller "äkta skinka". Jag har också sett ute i handeln (dock inte särskilt vanligt förekommande) något som kallas för pizzaskinka. Som alltså inte är skinka utan "falsk skinka". Det består av bland annat bogkött, kindkött och lite annat kött, som blir över när man styckar upp en gris, och som pressas samman. Jag har köpt och smakat på både "bog-skinka" och "pizza-skinka" och har inget emot det köttet. Det är inget fel på det och den lite mer salt-syrliga smaken passar bra till en del rätter - till exempel pizza. Det är dock inte lika gott att äta på macka, då ska det vara "äkta skinka". Utan att veta säkert (vilket i det här sammanhanget betyder att jag kanske vet men inte kan bevisa påståendet) undrar jag om det inte är en hel del bogkött och annat som pizzeriorna har på sina pizzor. Smaken är välbekant och när jag gör pizzor hemma med bogkött smakar det mer pizzeriapizza än när jag gör det med skinka. Därmed blir ju reklamen om "äkta skinka på pizzorna" både relevant och trovärdig. Jag köpte två och betalade med en "äkta" hundralapp, tror jag. Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons