Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Måndag

Ta en Europatur med Rondell-resor
Nyheter • Publicerad 16 juni 2003

Jag pratade med en gammal vän i fredagskväll. Han skulle ut och resa. Men han visste inte vart, ej heller exakt när. Men eftersom han bara skulle vara ute en vecka fick det bli Europa. "En trevlig stad hade varit kul", sade han. Han skulle helt enkelt ta sig över till Kastrup på lördagen och snoka upp en ledig flygstol. Med en liten välpackad ryggsäck, ett, eller två, plastkort och lite tålamod brukar han hitta något kul. Och för det mesta ganska snabbt. Vi var ute och reste mycket tillsammans förr i välden. Och det var vi som startade Rondell-resor. En rondell-resa för en till platser man inte ens visste fanns. Det krävs en bil, stabilt humör och en stor dos nyfikenhet. Det går helt enkelt ut på att man i varje rondell gör ett blixtsnabbt och slumpmässigt vägval. En grundregel är att man aldrig väljer ett namn eller en riktning som man känner till. Är alla namnen välbekanta får det inte ta mer än fem sekunder att välja. Jag har rest en hel del med Rondell-resor. Det var så jag hamnade i Wien och krockade med en varubil, och vidare till Saalbach och Neusiedler See. Och utan Rondell-resor hade jag aldrig kommit till Korsika. I Orange valde vi vägen mot Marsellie, istället för vägen mot Barcelona, och efter någon dag körde vi in i Nice, där jag i en rondell valde vägen som gick rakt ner i hamnen till väntfilen för resenärer som skulle med färjan över till Korsika. Det tog vi som ett gott omen från resgudarna och fick mycket riktigt några fantastiska veckor på den kanske märkligaste ön i Medelhavet. Jag har aldrig rest med Rondell-resor i Spanien. Det har varit för många rondeller på vägen dit (se ovan om Korsika...) men nu är jag sugen. En flygstol till Malaga kostar inte mycket och en hyrbil i Spanien är bland de billigaste i Europa. Tänk att bara kuska omkring i Andalusien och kanske hamna i Tanger (båt från Algercia), eller på Gibraltarklippan och äta och ströva omkring i Crodoba, Ronda, Jeres, Sevilla förstås, och San Lucar och, ja ni förstår... Kanske nästa vår. Larsson i Skurup ringde till min nya, fina röstbrevlåda. Han har gjort av med sitt recept på whisky- och honungsgravad oxfilé. Han vill ha hjälp med hur mycket whisky och honung det ska vara i receptet. Jag hittar inget recept i mina böcker men detta löser säkert någon läsare. Är du med oss, skeppskocken? Hur mycket whisky och honung? Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons