Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Måndag

Ovanligt många sniglar på jordgubbarna i år
Nyheter • Publicerad 22 juni 2003

Det var på håret men till sist gick det. Naturligtvis låg jag och drog mig på midsommaraftons morgon och kom inte ner till torget förrän halv nio - då fanns det inte en enda jordgubbe kvar! Och köerna ringlade långa kors och tvärs över torget med människor som skulle köpa allt möjligt och grönsakshandlaren stod mitt i kaoset och dirigerade likt en härförare: "Nej, har du inte beställt så är jordgubbarna slut, potatisen står där borta, du kan ta själv, klart vi har dill"...osv. Jag slog en snabb lov och insåg att jag fick söka mig någon annanstans för att finna jordgubbar. Och till min häpnad räckte det med att gå in i den gamla vanliga mataffären. Där fanns fortfarande ett 20-tal lådor med svenska gubbar. Och bra potatis och dill och allt annat jag behövde. Svårare än så behöver det inte vara men det är ju alltid trevligt att handla på torget... Det var ovanligt många små sniglar på jordgubbarna i år. Jag rensade gubbarna och eftersom det är strängt förbjudet att skölja gubbarna (mycket smak försvinner) blev det till att inspektera varenda gubbe med falkblick över glasögonkanten. Men efter ett tag började jag tröttna och slarvade. Undrar hur många små sniglar som gick sitt öde till mötes i våra magar den kvällen... Fast de är ju så små att man inte märker dem i glassen och vispgrädden. Jo, jag vill gärna ha både god vanlijglass och vispgrädde. För övrigt hade jag köpt ut en liten flaska svartvinbärsbrännvin. Det är ett omdiskuterat brännvin. Få gillar det. En god vän till mig tycker att det duger bäst att koka saftkräm på, en annan att det mest smakar som fadd och avslagen saft. Men för mig har det alltid varit förknippat med midsommar så jag framhärdar. Annars är väl spriten bäst till höstmat som vilt och fågel. Och kanske en skvätt i viltsåsen. Viktigt är dock att alltid dricka det rumstempererat, åtminstone som snaps. Egentligen är vi svenskar rätt tradiga med våra helger. Skillnaden mellan jul, midsommar och påsk är ju marginell. Både till jul och midsommar sjunger vi små grodorna och larvar oss. Vid alla tre högtiderna äter vi sill, ägg, grovt bröd, ost prinskorv och dricker snaps. Skillnaden är julskinkan, färskpotatisen och jordgubbarna. Men numera säljs julskinka som helgskinka även till midsommar och påsk. Och snart kommer jul- och påskmusten som sommarmust, sanna mina ord. Nu är det väl snart dags för kräftorna? Som vanligt igen? Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.