Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Måndag

Tidiga Belle de Boskoop förgyllde äppelhelgen
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2003

Det är lite tidigt men när jag hittade Belle de Boskoop-äpplen på torget, stora som handbollar, kunde jag inte låta bli. Fyra stycken vägde ett och ett halvt kilo och de var så vackra att det kändes som ett helgerån att sätta skalaren i dem. Jodå, det blev en rejäl äppelhelg även om det inträffade en smärre malör. Redan på fredagskvällen kokte vi äppelmos på äpplen vi fått till skänks - vi är inte helt säkra men det lutar åt att det är Cox Pomona. Även de är lite tidiga men äppelmoset blev precis så där syrligt sött och gott som vi vill ha det. Till kaffet gjorde vi en enkel äppelpaj/kaka. Skivade äpplen blandas med smör och socker och lite kanel och kröns med ett täcke av havregryn. Var det tänkt. Men när vi öppnade det nyinköpta havregrynspaketet kröp det omkring en stor och fet larv. Där låg den och hade det bra och bokstavligt talat vältrade sig i god och näringsrik mat. Vi lät den ligga kvar och återlämnade paketet till butiken... Inget att bråka om. Paketet var färskt, sista dagen var minst ett år framåt och det var oöppnat. Sånt händer även om det är lite äckligt. Det blev ett smulpajtäcke istället och god vaniljglass till. Härligt! I lördags härjade vi på torget och köpte många olika sorters äpplen även om jag bara hade ögon för Belle de Boskoop. Visste ni att det äpplet kommer från den holländska staden Boskoop och kom till Norden någon gång i mitten av 1800-talet? Enligt mitt tycke är Belle de Bopskoop helt överlägset när det gäller matäpplen. Men det är en smaksak. Det är, som sagt, tidigt för Belle de Boskoop men jag kunde inte bärga mig utan gjorde en äppelkaka enligt ett recept som jag fick från en av er, kära läsare förra veckan; "Gyes Special". Det är en sockerkaksvariant som blev helt enastående. Rör två ägg med 3 dl socker pösigt, inte vispa! I med 125 g smält smör, 1, 5 dl gammeldags mjölk (smält smöret i mjölken) , 2 tsk bakpulver och 3 dl mjöl. Häll upp i bröad form. Skär ganska tjocka skivor av äpple och späcka smeten ordentligt. Snåla inte med äppelskivorna! Strö kanel över och in i ugnen - 175 g cirka 45-60 minuter. Den blev saftig och de tidiga Belle de Boskoop gav en härligt syrlig äppelsmak som bröts perfekt av sötman i kakan. Rekommenderas varmt och tack för receptet. Ingår numera i den aktiva samlingen. Till middag blev det fläskkotletter, kokt potatis, ärtor och sås - och det nygjorda äppelmoset. Sicken äppelhelg! Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons