Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Vi tar det isigt och har det glatt
Nyheter • Publicerad 6 januari 2002

Hur var det nu han sade, Robban Broberg? Jo; "hellre vara ute på hal is och ha det glatt än att gå i lera och sörja". Rent filosofiskt håller jag med honom men med tanke på de senaste dagarnas isgator hade det kanske varit bättre med lite lervällning...

Annons

Isbeläggning på trottoarer och gator är ett otyg. Jag har värkande vader efter att ha balanserat runt i flera dagar och uppe på lasarettet står flera man och rör ihop gips dygnet runt. Folk faller som käglor och värst drabbas förstås de äldre, lite skörare människorna. Är man till åren kommen, och faller, bryter man nästan alltid något och är det lite allvarligare, som lårbenet, kan det ta lång tid att återgå till ett normalt liv. Om det överhuvudtaget går.

Härom dagen såg jag en gammal man som förflyttade sig över en gata på ett övergångställe. Det tog tid. En centimeter i taget. Övergångstället var den halaste fläcken på hela gatan...

Det är alltså inte enbart en kosmetisk fråga med isen på våra gator, torg och trottoarer. Folk far illa som bara den och det kostar samhället en massa onödiga pengar.

Att det ska vara så svårt att få bort isen. Nu har den legat i lugn och ro, utan väderpåverkan, i flera dagar men ändå förmår inte de ansvariga att få bort den.

Jag diskuterade saken med en kollega på tidningen. Hans tekniska fantasi saknar gränser och han hade genast lite olika förslag.

Varför använder inte kommunerna samma aggregat till att bränna bort isen som man använder för att bränna ihjäl ogräs under sommarhalvåret? Till exempel. Vägverket kunde ju använda sina asfaltmaskiner (som smälter asfalten när den ska förnyas) för att få bort isen när inte saltet biter. Mmmm.

När det gäller att överleva isgatorna hade min kollega också flera förslag. Varför inte konstruera särskilda skor med små sandspridare längst fram. Sanden har man i en säck på ryggen. Ja, varför inte?

Eller så tar man en sådan där ställning som damerna hade förr i tiden under krinolinerna, sätter hjul på "kjolen" och sedan är det omöjligt att falla omkull. Konstruktionen kompletteras gärna med cykelväskor på sidorna. Inte dumt, va? Eller gör en liten större variant på ungarnas gåstolar. Med dubbdäck och en liten hjälpmotor, kanske?

Spett och skyffel fungerar också väldigt bra. Det vet vi som bor, eller har bott, i eget hus...

Ha en god trettonhelg!

Annons

Robert Dahlström, 0411-645 53

robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons