Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Länge leve tomaterna
Nyheter • Publicerad 20 september 2002

Denna sommar har mitt beroende blommat ut för fullt och jag kan egentligen inte tänka mig en enda dag utan - tomater. Denna grönsak som är så smakrik, vacker, variationsrik och faktiskt också lite nyttig även om den mest består av vatten. Jag känner redan abstinensen komma smygande. Snart är det vinter och då finns det bara fullständigt smaklösa och trista utländska tomater som det inte ens går att göra en acceptabel pastasås på. Men ännu kan man köpa lokalt odlade tomater på torget. En favorit i sommar är gula tomater. Lite dyrare men sötare och mer smakrika på något vis. När jag skriver detta sitter jag och äter en macka med några skivor gul tomat. Så långt har mitt beroende gått att jag inte längre behöver något annat pålägg än tomat. Men det är ju också så att trots att tomaten egentligen inte har en särskilt stark smak är den väldigt dominant. Lägger man några tomatskivor på en ostmacka då försvinner nästan ostens smak helt och hållet. Det var på den tiden jag hade trädgård och växthus som jag grundlade min vurm för tomater. Jag hade som mest åtta sorter en sommar. Några, lite svårare saker ( till exempel italienska pärontomater) , i växthuset och en hel flock av olika frilandsplantor. Ni förstår vilken skörd jag fick framåt sensommaren? Men inte en enda tomat gick till spillo. Jag gav generöst bort till goda vänner. Kokte upp kilovis med tomater till en basröra för vinterns pasta, pizzor eller vad man nu vill laga - korv stroganoff på riktigt fina tomater och falukorv är en rysare. Och så åt jag mängder varje dag. Jag hade till och med ett särskilt saltkar som stod ute i växthuset som enbart användes för ätning direkt från plantan. Det kanske godaste sättet att njuta en sprickfärdig tomat. Jo, jag tycker att de tomater som ska användas till matlagning ska vara vara så mogna att de spricker - då har tomaten den allra bästa aromen och vad man än gör så blir det makalöst gott. Numera är jag så besatt att jag ersätter det mesta med tomater. Köper jag en trevlig liten bit kött så äter jag gärna den enbart med en tre-fyra skivade tomater med olivolja och balsamvinäger. Och jag vill passa på att hävda att det alls icke är snobberi att använda balsamvinäger - den har den absolut bästa och mjukaste smaken. Särskilt till tomater. Gissa vem som redan står nere på torget och rotar i tomatlådorna? Ha en ljuvlig helg! Kåssör, Robert Dahlström" BORDER="0"Kåssör, Robert Dahlström Robert Dahlström,0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons