Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Lycka i köket är vaniljstänger från Tahiti
Nyheter • Publicerad 21 mars 2003

Nej, nu måste vi prata mat. Bara genom att skriva de orden blev jag hungrig och måste ta mig en medhavd macka. Jag har återupptäckt en av barndomens stora favoriter; rostad bröd, smör och skivad banan. Väldigt gott och energigivande. Jag brukar rosta även färskt bröd, tycker det smakar bättre när man ska ha det i unikaboxen några timmar. Nej, jag har ingen riktig unikabox, de ska ju vara av pressad papp, men väl en liten trevlig matlåda i metall, en sådan som man hade innan plastlådorna tog över. Men visst är unikabox ett trevligt gammalt namn som mer eller mindre helt försvunnit. Jag märker att det är en sådan där dag då jag väldigt lätt flyter ut och babblar på och glider in på sidospår hela tiden. Det har varit en lång vecka... Nåväl, mat var det! Att vara kock är ungefär som att vara polis, läkare eller journalist - man berättar det inte gärna på festen för då får man sitta och prata jobb hela kvällen. Jag är en sådan där festförstörare men enbart när det gäller kockar. Hör jag att någon är professionell kock då går jag i taket direkt och belägrar personen och pumpar honom, eller henne, på alla knep och recept som jag förutsätter att alla kockar har i huvudet. Och jag skryter gärna, lite diskret förstås, om mina egna färdigheter i köket. "Ja, du vet hur besvärligt det kan vara att få stuns på sufflén, jag är väldigt noga med temperaturen - vad har du för knep?" Så där håller jag på tills kocken går sin väg eller klipper till mig eller så ingriper värdfolket eller min duva. Men nu behöver jag inte längre terrorisera kockar jag möter för jag har hittat boken "Kockarnas knep", av Stefan Saidac, på Rabén Prismas förlag. Där kan man lära sig att klippa persilja med sax i glas och att inte lita på tids- och temperaturangivelser i recept. Man ska "känna" på sig när steken är färdig utifrån råvaran och utseendet. Jag håller mig dock än så länge till stektermometer. Jag känner en tålmodig och trevlig kock i Malmö. Antingen är han väldigt artig eller så gillar han att prata mat. När jag träffar honom kan jag inte hålla mig, det blir alltid matprat. Jag har fått ett recept av honom på Crème Caramel som inte går av för hackor. Jag bjuder inte på hela receptet men vad sägs om sex hela ägg och fem äggulor? Och bäst av allt - han har delat med sig av sina vaniljstänger från Tahiti som är utan konkurrens i världen! Ha en riktigt skön helg! Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons