Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/lördag

Julskinkan slutade sina dagar i en smaklig pytt
Nyheter • Publicerad 9 januari 2004

Så försvann de sista bitarna av julskinkan ner i en smaklig pytt i panna. Och med den julens sista skivade rödbetor. Jag är väldigt nöjd i år eftersom jag inte behövt kasta någon julmat utan allt har gått åt - nästan. Rödkålen och sillsalladen, som fortfarande jäser i kylskåpet, ligger risigt till men de stora delarna av julbordet är borta. Skinkan, julosten, fikontopparna och tryffeln, fruktjulkakan, marsipangrisen, grönkålen och köttbullarna - allt är slukat och jag har blott lagt på mig något enstaka kilo. Mycket beroende på att den svåra förkylningen satte ner min aptit. Min utsände i USA har varit hemma i Sverige under julen och hon berättar - nu åter i staterna - att hon gick upp två kilo på åtta dagar. Strongt. Dessvärre tar det mer än åtta dagar att bli av med de där kilona. Pytt i panna är en underskattad rätt som jag vuxit upp med. Resterna av söndagssteken blev alltid en god pytt i veckan och jag har fortsatt i den traditionen. Men jag tycker också att man mycket väl kan göra en delikat pytt på färska råvaror. Själv föredrar jag att tärna ingredienserna smått, det är lite pilligt men blir väldigt smakligt. Och gärna schalottenlök istället för vanlig gul lök. Och god, fast potatis förstås, som jag enbart råsteker. När det gäller julskinkan är jag noga med att ta bort all senap och annat från griljeringen. Annars smakar pytten bara julskinka och det är inte riktigt meningen. Ta det också försiktigt med salt eftersom julskinka (särskilt den som är bakad i folie i ugnen) är väldigt salt i sig själv. Två ägg per person, inte vändstekta enär den lösa och välsmakande gulan ska fungera som smakhöjande sås. Gör man en lyxpytt (på t ex oxfilé) kan man låta de tre huvudingredienserna ligga var för sig och så får gästerna blanda själv och så kör vi med enbart råa äggulor. Fick ni några nyttiga julklappar till köket? Själv förärades jag en underbar bordsduk från Provence som är så fin att jag knappt kommer att våga använda den. Nåde den som spiller - hoppas det är jag själv som gör det först. 1 juni åker den på. Till mig själv gav jag en japansk kockkniv. Super! Ha en go, helt vanlig helg! Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons