Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Fredag

En lätt bedagad jul återuppstår
Nyheter • Publicerad 3 januari 2002

Det är en bedagad jul som fortfarande strålar hemma hos mig. Den enda som håller stilen är drottning Amaryllis med fyra jättelika, blodröda blommor på en nästan meterhög stängel.

Nej, annars är julen som en gammal sliten adelsman som sett sina bästa dagar. Man kan fortfarande se resterna av glansen, höra pukorna och trumpeterna, känna dofterna av fjärran kryddor och fortfarande är kläderna eleganta om än trådslitna och fläckiga.

Så är julen hemma hos mig. Bedagad. Hyacinterna slokar visset, julbocken ligger på sidan och ljusen är nerbrunna. Mossan i adventstaken är torr och trist och blodapelsinerna börjar mögla.

Det som såg så festligt, friskt och härligt ut dagarna innan julafton är nu glanslöst, förtorkat och enbart patetiskt. Det är lite sorgligt alltihop. Vi bygger upp ett fantastiskt luftslott veckorna innan jul och nu när det är över ser vi tydligt att det som glänste som guld inte ens är mässing.

Då, mina vänner, finns det två vägar att gå. Antingen kan man snabbt och resolut slänga ut julen även om det inte ens varit trettonhelg. Granen åker över balkongräcket med fart, kulorna packas ner, juldukarna åker i tvätten och hyacinterna i soporna och resten av julskinkan tärnas och strimlas och fryses in. Det behöver inte ta mer än någon timme så är julen i stort sett utplånad. Sedan är det bara att sätta sig ner och konstatera att nästa stora helg och ledighet är påsken och dit är det bara runt tre månader...

Eller så beslutar man sig för att köra julen ett varv till!

Ja! Så får det bli. Alltså kastar jag mig ut på jakt efter nya hyacinter, måste finnas några kvar någonstans, och julskinkan i affären reas med 30 procent, klart det finns julmust på macken och ljus är ju aldrig något problem. Och glögg finns det säkert på bolaget och juldukens fläckar går lätt att dölja med en skål med nötter. Och ännu lyser både adventstjärnan och ljusstakarna i fönstret och julbocken piggnar till rejält och reser sig på bakbenen.

Ännu en liten tid vill jag hålla kvar den varma, röda och ljusa julen. Ännu en tid vill jag känna mig ompysslad av ljuvliga dofter och låta ögat njuta av amaryllisens osannolikt vackra blommor - är det inte en blomstängel till som är på väg upp?

Visst är det långt till Knut, då julen ska ut, eller hur var det? Julen varar än till påska... Så får det bli! God Nygammal Jul!

Som vanligt?

Robert Dahlström, 0411-645 53

robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.