Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Fredag

Bygga fågelholk eller diska...?
Nyheter • Publicerad 10 januari 2002

Om man skulle bygga någonting? Det ger en skön tillfredsställelse så här i januaridjupet. Jag minns en vinter då stod jag nere i källaren och byggde fågelholkar. Tjusiga, fina fågelholkar med massor av snickarglädje.

Det blev många holkar och till våren trodde inte fåglarna sina ögon. Ett helt nytt bostadsområde hade vuxit upp i trädgården. Nästan alla befåglades av talgoxar. Utom en där ett par blåmesar flyttade in.

Det var fantastiskt kul när alla ungarna kom ut. Det satt små mesar i hart när varenda rabatt. Och jag jagade grannkatterna med vattenslangen. Är det något som inte katter gillar så är det att bli angripna med vatten. Fast lite vatten skadar ju inte de små rovdjuren.

Jag har en liten byggsats hemma sedan många år. Det ska bli en livbåt någon gång. Jag kanske skulle sätta igång med den. Fast det verkar så tröstlöst på något sätt att sitta och bygga en livbåt stor som två tändsticksaskar. Men å andra sidan känner jag inte för att bygga ett helt hus.

Jag ska kanske nöja mig med att diska? Det kan vara väldigt kreativt att diska. Det förstår inte ni kvinnor. Ni tar inte disken på allvar.

För det första diskar ni för ofta. Diskar man varje dag blir det ingen utmaning. Nej, låt disken stå några veckor så har ni verkligen något att ge er i kast med. Diskar man varje dag blir det bara en tråkig rutinsyssla utan överraskningar. Jag ser det på er när ni diskar. Inga förstudier, ingen planering, ingen eftertanke utan bara pang på det. Utan minsta respekt går ni rakt på och svänger undan disken på en kvart, eller så.

Nej, att ta sig an en tvåveckors-disk kräver avancerad metodik. Först måste man fundera över om det verkligen är rätt tillfälle. Är disken, så att säga, mogen? Om svaret blir ja (ett bra tips är när det inte finns fler rena tallrikar i skåpet) vidtar den noggranna planeringen.

Man måste således inventera disken, beräkna tidsåtgång, räcker verkligen diskmedlet? och så vidare. Därefter lägger man upp sin strategi. Jag brukar börja uppifrån. Det är inte smart att börja med de små tallrikarna längst ner. Då¨får man lägga ner alldeles för mycket tid på omstrukturering av diskhögarna.

En annan viktig fråga är huruvida man har rena diskhanddukar. Annars går det inte alls. Det har hänt att jag fått börja med att köra en maskin handdukar. Och så måste...

Äsch, jag bygger en tändstickstavla istället.

Som vanligt?

Robert Dahlström, 0411-645 53

robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.