Dahlström funderar och flanerar/Fredag
Man vill ju inte vara oartig så jag bjöd in mina vänner kverulanten och hypokondrikern och "Positivet" till en liten sittning i måndags. "Positivet" behövde bara några minuter med frun för att ge klartecken (det är inte självklart att ge sig iväg på galej om man har tre barn) men kverulanten behövde som alltid trugas. "Är inte du skyldig mig en flaska vin?", sade han och återvände i minnet en hel del år tillbaka. Det var sant men lite småsint. "Jovisst", svarade jag, "den ska du få men jag har också lite annat godis på gång". Saken är den att kverulanten alls icke är obenägen att bli bjuden på festligheter men det ska helst gå i det medicinska tecknet och därför lockade jag med Gammeldansk (ren medicin), stiltonost (antibiotika), Skåneakvavit (också ren medicin), öl (B-vitamin) eller rödvin (antioxidianter och annat) samt vilt (rent från all mänsklig påverkan). "Sade du rådjursadel", harklade sig kverulanten och jag hörde hur han drog efter andan. Då visste jag att han var fast. Resten var enkelt. Min vän "Positivet" tog förstås sin jeep in till stan och kverulanten kom inpackad i så många lager kläder att vi först trodde att det var ett arkeologiskt fynd från Egypten vi hade framför oss. "Fy vad du har kallt", sade kverulanten och tog tacksamt emot glaset med varm romtoddy. "Tja", sade "Positivet", "jag läste i morse att de hade över 40 grader kallt i norra Ryssland. Med tanke på det så ska vi nog vara glada..." Vi slog oss ner och kverulanten ville utan vidare krusiduller få veta vad som skulle serveras. Han frågade på ett sådant sätt att man kunde tro att han skulle resa sig och gå om inte menyn föll honom i smaken. Men det har aldrig hänt. "Positivet" däremot, slog ihop händerna och konstaterade glatt att han var hungrig som en varg och kunde tänka sig att äta upp inredningen om inte annat. Han är en väldigt lätt person att bjuda på mat... Min plan var att vi skulle börja med julens stora innerätt; stiltonost på pepparkakor och till det ett glas mörk öl och en gammeldansk. Därefter Branteviksill, en kokt färskpotatis från förra sommaren (hämtad från frysen, blir väl inte jättebra men har lite av sommarsmaken kvar i alla fall) och en skiva Mellbykavring. "Därefter blir det varmrätt", sade jag och bådas ögon var helt koncentrerade på mina läppar...Fortsättning följer. Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se