Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Fredag

Vita ben i shorts är inget att skratta åt
Nyheter • Publicerad 24 juli 2003

I onsdags mötte jag en gammal vän som jag inte träffat på ett bra tag. Jag hejade glatt och förväntade mig det glada återseendets jubel men icke. "Vilka vita ben du har!" Jag blev förstås djupt förolämpad och grämde mig hela kvällen. Just den dagen hade jag gjort ett undantag och tagit på mina blå shorts, vit tenniströja, vita sportstrumpor och blå gympadojor. Annars hävdar jag att shorts blott hör hemma på idrottsarenan och stranden - absolut inte i städer och särskilt inte i större städer nere i Sydeuropa. Eftersom jag försöker leva som jag lär - notera stark betoning på "försöker" - har jag väldigt sällan shorts på tidningen eller i stan. Och eftersom jag jobbar hela sommaren blir det inte många tillfällen till shorts på stranden. Alltså ingen sol på benen. Dessutom är det lite av moment 22 - jag blir påhoppad för att jag går omkring med vita ben men om jag inte exponerar skånkarna i shorts så blir de ju aldrig bruna. Självklart låg det självbelåtenhet i påhoppet på mina vita ben - allt för att min gode väns djupa och vackra solbränna skulle synas ännu mer. Efter utropet om mina ben var ju en jämförelse omöjlig att undvika. Suck. I dag sitter jag här och svettas i mina långbyxor... För övrigt har jag fått lite olika förslag om hur man bäst brygger kaffe. Jag tar detta mycket seriöst, vi skåningar har ju rykte om oss att laga väldigt gott kaffe. Jag ska inte redovisa resultatet riktigt än, jag förväntar mig ytterligare synpunkter från fler specialister, men jag kan säga så mycket att alla är överens om att bryggt kaffe på tratt blir bäst. Sedan råder det delade meningar om huruvida man ska hälla på vattnet i en jämn ström eller fylla tratten och sedan låta vattnet rinna undan innan man häller på nytt. Återkommer. En man med stor erfarenhet av gjutteknik delger mig väldigt tänkvärda synpunkter om bakning. Att man upplevde att bröd och bakverk från förr var bättre beror på dagens moderna ugnar, menar han. Stenugnar och gas- eller vedeldade gjutjärnsugnar var betydligt bättre än dagens elvärmda plåtugnar. Dagens ugnar magasinerar inte värmen på samma sätt utan det är mest luften som blir varm och den far ut så fort man öppnar luckan. Därför blir bröd och kakor torra och trista. Hans tips är att elda på med högre temperatur än angivet i början, låta ugnen bli ordentligt genomvarm och öppna luckan så lite som möjligt. Tack för tipset och vi provar förstås. Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons