Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Fredag

Korta vägen mellan lokal matproducent och butikerna
Nyheter • Publicerad 20 november 2003

I onsdags bildades den ideella föreningen "Jordbruket gör Skåne skånskt" som ska värna om den skånska matproduktionen på olika nivåer och en stor målgrupp för föreningen är den vanlige konsumenten. Alltså du och jag. Vi skrev om detta i gårdagens tidning. Lite olyckligt uttrycker föreningens företrädare att vi skåningar ska lära oss att korven inte växer på marken och att mjölken kommer från kor, inte från en fabrik. Dessa formuleringar har fått några upprörda läsare att ringa mig och förklara att det nog inte finns en enda skåning som inte känner korven och mjölkens ursprung. Däremot drar sig en av uppringarna till minnes en undersökning bland skolungar i storstaden för några år sedan visade på just okunskap om var våra livsmedel kommer ifrån. Jo, det råder nog inget tvivel om att skåningarna vet hur maten blir till. Men vi vet kanske inte alla gånger hur den blir till. Och vad som skiljer skånsktillverkad mat från annan mat. Där har föreningen en stor pedagogisk uppgift att ta sig an. Föreningen vill alltså att vi ska uppskatta skånska livsmedel och välja dem framför andra i butikerna. Och det är väl en god tanke. Problemet är att det är väldigt få av de lokalt odlade eller uppfödda matprodukterna som hamnar i de lokala affärerna. Det har blivit bättre. Flera av de stora matkedjornas butiker i södra Skåne har till exempel sålt skånska äpplen i höst men utbudet är katastrofalt dåligt, fortfarande dominerar utländsk frukt, och kilopriserna för höga. Även andra grönsaker som paprika, tomater och gurka har saluförts i butiker nära producenterna men ser vi till det stora, totala utbudet av pålägg, frukt, grönsaker, rotfrukter, kött, fågel och så vidare är de lokalt producerade produkterna väldigt, väldigt få. Och vad får livsmedelskedjorna att tro att jag hellre går in i deras butiker och väljer mellan två sorters äpple från Kivik när jag på gångavstånd bort kan välja mellan åtta-tio sorter på torget. Dessutom av hög kvalitet och till bättre pris. Om föreningen "Jordbruket gör Skåne skånskt" vill göra en insats så ska man ge sig på livsmedelskedjorna, grossister och andra i mellanleden så vi får snabbare och rakare spår mellan Gustavsson på slätten och butiken i byn. I dag finns det stora livsmedelsbutiker som inte ens säljer lokalt bakat bröd, trots att bageriet ligger inom gångavstånd. Som vanligt? Robert Dahlström, 0411-55 78 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons