Dahlström flanerar och funderar/Torsdag
Jag förstår inte varför jag tappat kontrollen över denna vecka. Inget går min väg, allt blir fel. I går morse rostade jag mina sista två brödskivor för att göra mackor till lunch samtidigt som jag klädde mig. Av någon anledning slog inte brödrosten av förrän skivorna var brända... Mina sista två brödskivor. När jag skulle skrapa av det värsta sotet tappade jag förstås ena brödskivan i vasken med diskvatten. Tack och lov hade jag lite hårt bröd hemma. Men det spelade egentligen ingen roll eftersom jag glömde mackorna hemma... Men om någon timme (cirka 13.40 i går) kommer allt att vända. Då ska jag nämligen till tandläkaren och få min trasiga tand lagad. Skälet till mitt missmod denna vecka med efterföljande strul är förstås att jag inte kunnat äta ordentligt. "Man saknar inte kon förrän båset är tomt", brukar man säga och att ha hela tänder uppskattar man inte särskilt mycket förrän man inte har det längre. Jag har gjort små, mjuka plättar som jag skurit i små fyrkanter och smugit in i munnen men nog har någon liten bit ändå letat sig ner i hålet och gett sig på nerven. Jag försökte med potatismos som jag åt med tesked men det var inte heller någon direkt succé. För att inte tala om att dricka... Jag känner mig uttorkad och utsvulten och kilona från i julas får en rejäl spark på sin väg ut från min kropp. Men när min tandläkare gjort sitt jobb blir jag åter en hel människa. Till kvällsmat blir det kött - varför inte en entrecôte? - med hasselbackspotatis, lite grönt och sås. Och så en riktigt söt efterrätt, kanske klassikern varm banan, sirap och glass? En riktig köttbit att tugga på ska det vara i alla fall och någon form av stekt potatis. På tal om mat så har jag glömt bort att ge er receptet på fikongodis från i julas. Jag hittade det härom kvällen när jag satt och dreglade över kokboken och förbannade tanden. Alltså: 250 gram mandelmassa, 75 gram torkade fikon (finns bland hälsokosten, minst lika bra som julfikonen), en matsked honung (jag tar lite mer), två matskedar mörk rom (även där lite mer och en i kistan...), en halv deciliter florsocker och cirka 200 gram mörk choklad. Hacka fikonen mycket fint (ta bort stjälkarna) och blanda ordentligt med mandelmassa, honung och rom. Rulla ut längder i florsocker, hugg av lagom bitar, forma dem som ni vill och låt dem torka över natten. Dränk dem i smält choklad av god kvalitet. Njut med portvin! Vi hörs! Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se