Annons
Nyheter

Dags för Sveriges största hårdrocksfest

Så har det återigen blivit dags för hårdrockare världen över att banka ner tältpinnarna i Sölvesborgs-trakten. Bland årets dragplåster på Sweden Rock märks Judas Priest, Poison och David Coverdales Whitesnake.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2008
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Så har det återigen blivit dags för hårdrockare världen över att inta Sölvesborgs-trakten. Arkivbild: Lars Ottosson
Så har det återigen blivit dags för hårdrockare världen över att inta Sölvesborgs-trakten. Arkivbild: Lars OttossonFoto: 
David Coverdale planerar att ta på sig vikingahjälm och harnesk när han spelar i Sölvesborg på nationaldagen. Bild: Tobias Lundgren/Scanpix
David Coverdale planerar att ta på sig vikingahjälm och harnesk när han spelar i Sölvesborg på nationaldagen. Bild: Tobias Lundgren/ScanpixFoto: 
Foto: 

Sweden Rock Festival startar i dag, den 4 juni, och gästas i år av band som Judas Priest, Def Leppard och Disturbed. En av de mest efterlängtade spelningarna står amerikanska Poison för, då bandet inte spelat i Europa på 15 år. Förra gången de gav en konsert i Sverige var 1990, på Monsters of Rock i Globen. Den gången spelade de bland annat med Whitesnake, som tvärtom är på god väg att klassas som Sweden Rock-veteraner. David Coverdale tar med sig sitt Whitesnake och gästar festivalen för tredje året i rad.

- Jag älskar den svenska publiken, ni är helt galna! Och det säger jag inte bara för att göra bra pr, jag har alltid blivit bra behandlad här och har ingen negativ erfarenhet av Sverige över huvud taget. Sweden Rock, som startade som en bespottad happening för ett gäng gubbiga pudelrockare för 16 år sedan, har blivit en internationellt erkänd musikfestival. Även yngre generationer, som var för små för att uppleva band som White-snake under glansdagarna på 80-talet, gästar numera festivalen.

Annons

- Jag vet att några av våra fans är såna som har stöttat det jag gjort sedan Deep Purple-tiden, men de sista åren har jag märkt att en tredjedel av publiken är 15-åringar som sjunger med i sångerna. Jag tror att de äldre fansen har börjat stanna hemma och titta på våra dvd:er i stället för att gå på konserterna, så de yngre är väldigt välkomna, säger David Coverdale.

Bortsett från 1997 års Restless heart(som egentligen var Coverdales soloalbum som skivbolaget insisterade på att kalla för ett Whitesnake-album), har gruppen nyligen släppt sitt första studioalbum på 19 år. Och förhoppningsvis kan årets spelning på Sweden Rock bli snäppet vassare än den för två år sedan, tack vare nya plattan Good to be bad.

- Förr om åren när jag turnerade vart fjärde år höll sig de gamla låtarna fräscha men nu när jag spelar live varje år får jag gräva djupt för att hitta inspiration. Till slut tänkte jag att om jag känner så här kommer publiken också göra det snart, så jag skrev några nya låtar som jag tycker om.

Vill fansen verkligen höra nya låtar framför de gamla hittarna då?

- Åh, de kommer inte ha något val. Det måste de göra! Fuck yeah, men det blir inte bara nytt, det skulle inte gå. Och att ha 30 000 galna vikingar som sjunger med i Ain't no love in the heart of city, det är för speciellt för att missa.

Ska du se några svenska band när du besöker Sweden Rock?

- Jag kan nästan inga svenska band över huvud taget, jag känner Joey (Tempest) och Ian (Haugland) från Europe och Abba som jag träffade när de turnerade i USA, men på Sweden Rock ser jag inga andra band, där samlar jag all energi för vår egen spelning.

Whitesnakes spelning äger rum den 6 juni.

(TT Spektra)

Sara Åkesson/TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons