Nyheter

Dags för Lasse att sjunga upp

Allsångskvällarna med Söderslätts musikkår är tillbaka. "Det är jag som är den stora nyheten, trots att jag är över 60 år", säger den nye allsångsledaren Lasse Berggrensson, känd från Malmöbandet Troublemakers och nu senast allsången på Pildammsteatern.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2010
Lasse Berggrensson har stor vana av att leda allsång. Senast kommer han från Pildammsteaterns scen och på onsdag står han på scenen i Stadsparken i Trelleborg.
Lasse Berggrensson har stor vana av att leda allsång. Senast kommer han från Pildammsteaterns scen och på onsdag står han på scenen i Stadsparken i Trelleborg.Foto: 

På onsdag kväll spelar musikkåren upp till den första av tre allsångskonserter i Stadsparken i sommar. Upplägget är detsamma som tidigare år, några låtar som kåren spelar, en av kårens medlemmar som spelar solo, många allsånger och så några låtar som allsångsledaren själv framför.

Årets nyhet är just mannen som leder arrangemanget. Lasse Berggrensson har stor vana av att stå på scen. I slutet av 60-talet uppträdde han med det Malmöbaserade bandet Troublemakers. Under 15 år har han lett 60-talskvällarna på Pildammsteatern i Malmö och de senaste fem-sex åren har han bjudit på allsång från samma scen.

– Under de här åren har det bara regnat en enda gång, så vi vet att det kommer bli fint väder här i Trelleborg, säger Lasse Berggrensson och skrattar.

Han och Söderslätts musikkår möttes första gången i våras när Lasse Berggrensson medverkade i kårens temakonsert Love i Parken. Musikkårens dirigent Michael Nordberg förklarar det fortsatta samarbetet i korta ordalag.

– Tycke uppstod.

Allsångskvällarna har funnits med i Söderslätts musikkårs utbud sedan 1997. Att med jämna och ojämna mellanrum byta allsångsledare är ett medvetet sätt att försöka dra till sig publik. Lasse Berggrensson blir den sjunde ledaren.

– Det är ju någon form av förnyelse. Lasse är ju också välkänd så vi hoppas att det ska locka, säger Michael Nordberg.

Vid varje allsångskväll, som hålls klockan 19 de tre första onsdagarna i augusti, blir det nya sånger. Själv tycker Lasse Berggrensson att det går att sjunga precis vad som helst.

– Jag är en 60-talskille, uppvuxen med Beatles och så du vet. Det är det jag helst sjunger, men man kan sjunga allt, säger han.

För att alla ska kunna vara med, och för att musikkåren ska få arrangemanget att gå runt rent ekonomiskt, säljs allsångshäften. Snittet på 200-300 sålda häften per kväll ger en fingervisning om hur många som brukar komma för att lyssna och sjunga.

– Sedan är det också mycket väderstyrt, säger Michael Nordberg.

Han betonar att allsångskvällarna inte är det arrangemang som drar in pengar till kåren, men att det ändå finns vinster med de årligen återkommande konserterna.

– Det är ett sätt att visa att vi finns. Det ena ger det andra. Dessutom är det jättekul eftersom det är en helt annan typ av konserter, säger Michael Nordberg.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.